Reușită excepțională a inventatorilor români pentru ortopedia pediatrică. Au creat un dispozitiv pentru îndreptarea picioarelor „tal valg”

Universitatea Politehnica din București în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București au câștigat Marele Premiu al celei de-a-XII-a Expoziții Europeane de Inovare și Creativitate – EuroInvent-2020.

Invenția cercetătorilor români – ORTHOPEDIC DEVICE FOR CORRECTION OF THE TALIPES CALCANEUS / TALIPES CALCANEOVALGUS DEFECT (DISPOZITIV ORTOPEDIC DE CORECTARE A DEFECTULUI TALIPES CALCANEUS/ TALIPES CALCANEOVALGUS) va deveni în cel mai scurt timp un suport real pentru sănătatea nou-născuților.

Dispozitivul ortopedic de corectare a defectului Talipes calcaneus/ Talipes calcaneovalgus (afecțiunea tal valg'), conform invenției, este alcătuit dintr-un subansamblu fix, care se fixează pe gamba piciorului, un subansamblu mobil, care se prinde pe laba piciorului cu defect, un angrenaj melc – roată melcată și un capac gradat, care se fixează cu ajutorul unor șuruburi cu cap înfundat.

Citește și: Are picioarele în x sau în o

Acest dispozitiv ortopedic corectează defectul tal valg fără a mai fi necesară gipsarea sau intervenția chururgicală, prin reglarea incrementală a angrenajului melc – roată melcată, acționând o rozetă, potrivit stiri.tvr.ro.

Afecţiunea tal valg, des întȃlnită la noii născuţi, este congenital și presupune ca piciorul și glezna să fie  excesiv îndoite, orientate în sus, iar degetele să atingă, în cazuri extreme, tibia. Această afecţiune poate apărea şi la copiii mai mari. Potrivit literaturii de specialitate, formele ușoare de tal valg apar la aproximativ 30% dintre sugari, iar formele severe sunt prezente la 1 din 1000 de copii, adică la aproximativ 5% dintre nou-născuţi.

Citește și: Bolile picioarelor la copii

O altă afecţiune, asemănătoare, este varus equin, malformaţie congenitală demumită și „piciorul strâmb congenital' (piciorul care este răsucit spre interior, iar vârful piciorului este orientat în jos). Această afecţiune, netratată corect şi/sau la timp poate duce la infirmitate.

Inventatorii acestui echipament revoluționar sunt Mihnea Costoiu, Rector al Universității POLITEHNICA din București, Prof.Univ.Dr. Cătălin Cârstoiu, Decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila' din București, Prof.Univ.Dr. Cristian Doicin, Decan al Facultății de Inginerie Industrială și Robotică (FIIR) din cadrul UPB, Prof.Univ.Dr. Augustin Semenescu, Pro-Decan al Facultății Știința și Ingineria Materialelor-UPB, Conf.Univ.Dr. Mihaela Ulmeanu în cadrul FIIR-UPB, Cristina Doicin – studentă a Facultății de Medicină din cadrul UMF Carol Davila' și Dr.Ing.Medical Mariana Mateș din cadrul Spitalului Militar Central București.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau