Modul de îngrijire a danturii în primii ani de viață influențează semnificativ sănătatea bucală pe termen lung. Obiceiurile sănătoase se formează încă dinainte de apariția dinților permanenți, între primul an de viață și până la începutul adolescenței. Ulterior, modul în care adulții își mențin igiena bucală este puternic influențat de practicile însușite în copilărie. Există o serie întreagă de motive pentru care sănătatea orală începe din copilărie, dar și numeroase probleme care derivă din ignorarea importanței sănătății dentare în copilărie.
Periajul dentar, procesul de curățare a dinților și a gingiilor cu ajutorul unei periuțe de dinți și a pastei de dinți, trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi, ideal după micul dejun și înainte de culcare, încă de la apariția dinților de lapte. Dinții de lapte sunt primii dinți care erup pe arcada dentară, în general până în jurul vârstei de 3 ani. Dinții de lapte sunt considerați temporari, deoarece sunt înlocuiți ulterior, în jurul vârstei de 12 ani, de dinții permanenți. Deși este temporar, dintele de lapte are un rol elementar în formarea și menținerea spațiului necesar pentru dinții permanenți. Prin ocuparea spațiului corespunzător pe arcada dentară, dinții de lapte contribuie la ghidarea dinților permanenți în poziții corecte și la evitarea problemelor de aliniere în viitor.
Neglijarea îngrijirii dinților de lapte poate duce la pierderea prematură a acestora și implicit la complicații în dezvoltarea danturii permanente. De foarte multe ori, pierderea prematură a dinților de lapte constituie cauza apariției problemelor de aliniere a danturii, fiind un factor care favorizează necesitatea efectuării unui tratament ortodontic. Deși există soluții estetice minim invazive pentru problemele de aliniere a dinților, precum tratamentul ortodontic cu un aparat dentar invizibil, astfel de tratamente sunt costisitoare și este de preferat să fie evitate.
Neglijarea sănătății dentare în copilărie poate duce nu doar la probleme de dezvoltare a dinților permanenți, ci și la alte complicații majore în viitor, cum ar fi cariile dentare, bolile gingivale sau chiar pierderea prematură a dinților. De asemenea, ignorarea sănătății dentare în primii ani de viață va face ca investiția ulterioară în sănătatea dentară să fie mult mai costisitoare și mai invazivă. Tratamentele și intervențiile dentare necesare pentru corectarea problemelor neglijate în copilărie implică proceduri mai complexe, semnificativ mai costisitoare.