Perioada de sarcină implică o serie de modificări fiziologice impresionante, care nu trec neobservate. Deși este o perioadă unică în viața oricărei femei, sarcina se asociază și cu unele manifestări neobișnuite, dar complet normale. Fiecărui trimestru de sarcină îi corespund anumite simptome influențate de schimbările hormonale. Este important să fii informată cu privire la acest subiect, pentru a lua la cunoștință ce este normal să se întâmple și ce nu. În acest mod, nu vei intra în panică ori de câte ori sesizezi o schimbare neașteptată. Află care sunt modificările hormonale care apar în funcție de trimestrul de sarcină și cum se manifestă acestea.
Primul trimestru de sarcină este cuprins între săptămânile 1-12. Începutul sarcinii presupune multe schimbări, deoarece organismul se concentrează pe creșterea și dezvoltarea embrionului. După ce rămâi însărcinată, hormonii estrogen și progesteron cresc brusc. De asemenea, corpul începe să producă un nou hormon, specific sarcinii – gonadotropina corionică umană (hCG).
Gonadotropina corionică umană este hormonul care permite depistarea sarcinii cu ajutorul testului de sarcină. Totuși, deși nivelurile ridicate indică formarea placentei, ele provoacă și greață sau sensibilitate la mirosuri. Astfel, mirosurile puternice pot induce stări de rău.
Progesteronul are un rol foarte important în sarcină, deoarece relaxează musculatura. Nu numai că acesta facilitează implantarea embrionului în uter, însă previne contracțiile uterului înainte de momentul travaliului. Totuși, relaxarea musculară duce și la constipație, o problemă comună în sarcină.
Progesteronul produce și modificări de ordin emoțional. Astfel, în primul trimestru de sarcină te poți confrunta cu stări de iritabilitate sau instabilitate emoțională. Pot apărea schimbări bruște de dispoziție și plâns fără motiv.
Pe de altă parte, estrogenul menține mucoasa endometrială și crește fluxul sangvin pentru asigurarea creșterii fătului. Acest lucru va produce sensibilitate la nivelul sânilor, dar și senzația frecventă de urinare, accentuată de presiunea exercitată de uter pe vezica urinară. Fluxul crescut de sânge poate îmbunătăți, totuși, aspectul pielii.
De asemenea, schimbările hormonale din primul trimestru de sarcină duc adesea la scăderea dorinței sexuale. Preferințele alimentare se pot schimba în sarcină și poți simți pofte neobișnuite. Dacă te confrunți cu pica (pofta de lucruri necomestibile, cum ar fi cretă, pământ sau vopsea), adresează-te medicului.
În cel de-al doilea trimestru de sarcină, senzațiile neplăcute din primul trimestru se ameliorează. În a 14-a săptămână de sarcină, libidoul poate reveni la normal, iar greața poate să dispară. Totuși, poți întâmpina alte manifestări.
Relaxina, un hormon secretat de placentă, relaxează mușchii și articulațiile de la nivelul pelvisului. Acest lucru provoacă senzația de disconfort sau chiar durere. Nivelurile de estrogen și progesteron cresc în continuare pentru a susține creșterea și dezvoltarea copilului. Pe de altă parte, acești hormoni stimulează hormonul melanocito-stimulator care, la rândul său, provoacă mărirea nivelului de melanină – substanța care pigmentează pielea. Acest lucru poate duce la apariția măștii gravidice (pete la nivelul feței), dar și a unei linii întunecate pe mijlocul abdomenului (linea negra). De asemenea, areolele mamare, pistruii și alunițele se pot închide la culoare.
Poți experimenta și o creștere rapidă a părului și unghiilor sau, dimpotrivă, pierderea părului și unghii friabile. Suplimentele prenatale și alimentația sănătoasă te pot ajuta să le previi.
Un hormon specific sarcinii este lactogenul placentar uman, secretat de placentă. Acesta poate fi asociat cu diabetul gestațional – creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Nivelul crescut de cortizol poate favoriza vergeturile și creșterea tensiunii arteriale, precum și înroșirea feței.
În al treilea trimestru de sarcină, nivelurile de estrogen și progesteron cresc și mai mult, ceea ce poate duce la retenție de apă și edeme ale picioarelor. Progesteronul poate favoriza relaxarea sfincterului esofagian inferior și apariția arsurilor la stomac (refluxul acidului din stomac în esofag).
Prolactina pregătește țesutul mamar pentru producerea de lapte. Înainte de a naște, te poți confrunta chiar cu scurgeri de la acest nivel.
Nivelul de progesteron scade brusc, însă crește cantitatea de oxitocină care stimulează contracțiile pentru naștere. Alături de estrogen, oxitocina favorizează producția de prostaglandine, care pregătesc de acum colul uterin pentru naștere. Relaxina este și ea implicată în acest proces.
În concluzie, sarcina presupune multe schimbări hormonale care se manifestă în multiple moduri. Adresează-te medicului în cazul unor simptome anormale.
Sursa foto: Pexels