Scoica auto pentru bebeluși: ce model să alegi pentru un nou-născut

Pe măsură ce se apropie marele eveniment – venirea pe lume a copilului – părinții încep să se întrebe tot mai des ce scoică auto pentru bebeluși să cumpere. Siguranța micuțului în automobil reprezintă o preocupare constantă, mai ales în cazul familiilor care sunt mereu pe drumuri. 

Un model de scoică auto neadecvat poate avea efecte negative pe termen lung asupra dezvoltării bebelușului, astfel că modelul nu trebuie ales la întâmplare, ci după o atentă informare. Nu de puține ori părinții au constatat de la primele folosiri ale unei scoici auto că bebelușul lor nu stă deloc confortabil în piesa aleasă fie din cauza materialului, fie a structurii. 

Semnele care îți transmit că nu ai ales un model potrivit de scoică auto sunt chiar reacțiile micuțului. Dacă se foiește și începe să plângă de fiecare dată când este așezat în scoică ori transpiră excesiv, este evident că alegerea nu a fost una corectă. De altfel, în multe situații se poate observa că poziția micuțului nu este una potrivită. Un exemplu concret este atunci când micuțului îi cade bărbia în piept. Bineînțeles, există și cazuri în care părinții nu poziționează corect centurile, astfel că trebuie acordată atenție fiecărui detaliu. 

  1. Scoica auto pentru bebeluși: de ce să o cumperi?

Chiar dacă inițial poate părea o achiziție care nu este necesară, scoica auto se dovedește a fi vitală pentru transportul și siguranța copiilor cu mașina. Oricât ai fi de priceput la volan, nu ai cum să prevezi acțiunile celorlalți participanți la trafic. Craniul unui bebeluș este moale și nu poate proteja creierul de traumatisme, astfel că și o mică bruscare în trafic poate avea efecte neplăcute, cum ar fi microhemoragiile cerebrale. 

Totodată, mușchii gâtului unui nou-născut nu sunt suficient dezvoltați, astfel că nu pot amortiza eficient o mișcare bruscă a capului. De aceea, în primele luni de viață ale bebelușului, deplasarea cu mașina trebuie făcută într-o scoică auto, cu spatele la direcția sensului de mers, așa numita poziție rear facing'. 

Indiferent de distanța parcursă, chiar și drumul de la maternitate spre casă, este important de reținut că folosirea unei scoici auto ori a altui dispozitiv de retenție este obligatorie pentru călătoria cu mașina. 

  1. Cum alegi scoica auto pentru bebeluși

Primul criteriu pe care trebuie să îl respecte un model de scoică auto pentru bebeluși are legătură cu normele de siguranță în vigoare. Piesa aleasă trebuie să respecte două aspecte – greutatea și vârsta bebelușului. Este indicat ca aceasta să fie utilizată până la vârsta de minim 6 luni a bebelușului, însă există și modele ce pot fi folosite și mai târziu fiindcă asigură o poziționare corectă în continuare. De aceea este important să citiți indicațiile producătorului cu atenție. 

De regulă, atunci când bebelușul atinge limita de greutate specificată de producător ori când capul depășește perimetrul scoicii, atunci este momentul pentru următoarea etapă – scaunul auto. 

O achiziție eficientă sunt cărucioarele 3 în 1 care conțin și scoică auto și dețin un certificat european de siguranță. 

Scoica auto pentru bebeluși trebuie să fie realizată din materiale calitative și să îi ofere micuțului tău tot confortul de care are nevoie pe parcursul călătoriei. Dacă simți la atingere că materialul din care este confecționat nu este tocmai pe placul tău, gândește-te cum se va simți pe pielea micuțului care este mult mai sensibilă. 

Produsele la mâna a doua îți permit să faci economie, însă specialiștii nu le recomandă, mai ales dacă nu le cunoști istoricul. Dacă scoica auto a fost implicată într-un accident auto poate avea microfisuri în piese, ceea ce ar putea pune în pericol siguranța copilului tău. Orice semn de deteriorare trebuie să te pună pe gânduri. 

Verifică întotdeauna termenul de valabilitate al scoicii auto, pentru a te asigura că se încadrează în garanție. 

Nu cumpăra o scoică auto care nu se potrivește în autovehiculul tău. Unele mașini sunt mai mici ori nu au sistemele potrivite de prindere, astfel că pot da adevărate bătăi de cap atât la montarea scoicii auto, cât și pe durata plimbării. 

Foto: unsplash.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial
Buton