Sfaturi utile pentru părinți în sezonul virozelor: cum îți ajuți copilul să treacă mai ușor prin simptomele răcelii comune

Iarna este un anotimp deosebit de propice bolilor de tot felul. Iar cei mici sunt vulnerabili la virusurile sezoniere, în primul rând pentru că sistemul lor imunitar nu este pe deplin dezvoltat, iar apoi pentru că frecventează comunități, fie la creșă sau la școală. Iată mai jos câteva sfaturi utile pentru părinți în sezonul virozelor, pentru a-și ajuta copiii să treacă mai ușor prin simptomele răcelii comune.

Care sunt bolile cele mai frecvente în rândul copiilor în sezonul rece

Din decembrie până în martie, cele mai frecvente boli sunt cele respiratorii și din sfera ORL, de la bronșite, angine, laringite la traheite, răceli și gripe. De la o boală la alta, simptomele diferă și nu sunt neapărat însoțite de febră. Cu răbdare și cu ajutorul sfatului medicului pediatru, care va prescrie, dacă este cazul medicamente raceala sau alte tratamente, în general, afecțiunile dispar după o săptămână. Medicul trebuie să fie consultat în mod special dacă febra persistă sau crește ori dacă apar alte simptome mai grave. De asemenea, cele mai multe dintre aceste afecțiuni, dacă au origine virală, nu sunt tratate cu antibiotice. 

Copilul este răcit, cum îl ajuți ?

Răceala este inevitabilă iarna, pentru că este contagioasă. Afecțiunea poate avea ca simptome dureri de cap și în gât, strănut, tuse și nas înfundat. Dacă cel mic face febră, sunt recomandate medicamente antitermice, precum paracetamol. De asemenea, există mai multe metode naturale pe care le poți folosi pentru ca cel mic să se simtă mai bine. 

Oferă-i multe lichide

Răceala poate fi asociată cu deshidratarea, mai ales dacă cei mici fac febră. Încurajează copilul să bea mai multe lichide, ceaiuri, sucuri naturale de fructe, compoturi și supe de legume pline de vitamine. Pentru cazuri mai grave există soluții de rehidratare orală. 

Curăță-i căile nazale înfundate

Spray-urile nazale cu medicamente nu sunt recomandate copiilor mici. Dar există mai multe modalități de a curăța un nas înfundat. Aparatul cu aerosoli poate să ajute la eliminarea mucusului, la fel și soluțiile cu sare de mare. 

Folosește miere pentru tuse

Câteva lingurițe de miere de câteva ori pe zi pot ajuta la calmarea tusei. Tratamentul nu se recomandă, însă, copiilor mai mici de un an, pentru că există un risc de botulism. 

Încurajează-l să se odihnească

Corpul se va recupera mai eficient dacă este în stare de repaus. Multă odihnă și mult somn sunt două măsuri simplu de implementat pentru ca cei mici să-și recapete forțele. 

Purifică aerul din casă

Curățarea aerului din casă este utilă tot timpul anului, nu numai în perioadele cu viroze. Aerisește casa zilnic, minimum 15 minute, indiferent cât de frig este afară. Și ai grijă la nivelul de umiditate, care, dacă este ridicat, poate să stimuleze dezvoltarea mucegaiurilor. Aerul poluat și închis este un mediu propice pentru bacterii și virusuri, mai ales iarna. 

Folosește uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale de eucalipt și lavandă sunt antiseptice, antibacteriene și antivirale. În plus, cel de lavandă are efect calmant, fiind util atunci când copilul este agitat, pentru că are nasul înfundat și/ sau tușește. 

Să previi este mai bine decât să vindeci

Una dintre primele metode de prevenție în ceea ce privește bolile virale și nu numai sunt măsurile de igienă de bază. Saliva, din strănut și tuse, este una dintre căile de transmitere a virusului, deci copiii trebuie să învețe cum să se spele corect pe mâini. De asemenea, dacă strănută sau tușesc, trebuie să o facă în pliul cotului. Iar, dacă sunt răciți, trebuie să poarte mască și, în general, să evite colectivitățile atât timp cât nu se simt bine. 

Vaccinarea rămâne o modalitate sigură de a proteja copiii de anumite boli. Vaccinul antigripal se face anual, începând cu vârsta de 6 luni. Vaccinul nu este obligatoriu, dar poate fi util copiilor, având în vedere că au un sistem imunitar slăbit.

Sănătatea trece și prin farfurie. În această perioadă, este utilă vitamina C, care are proprietăți antiinfecțioase. O găsești în citrice, kiwi, cartofi și legume ca broccoli și ardeiul gras. Vitamina E întărește sistemul imunitar și este mai bine absorbită în organism dacă este administrată cu alimente grase, de exemplu, o omletă. Găsești vitamina E în uleiurile de floarea soarelui, porumb și soia. Zincul nu previne bolile, dar poate reduce durata răcelilor și gripei și îl găsești în carne, pește, fructe de mare, produse lactate, fasole uscată, nuci și cereale.

Cu sfaturile de mai sus îți vei putea ajuta copilul să treacă cu bine peste răcelile inevitabile ale iernii. Nu ezita să ceri sfatul medicului dacă te îngrijorează evoluția simptomelor sau dacă starea generală a celui mic ți se pare îngrijorătoare.

Sursa foto: Freepik


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial