Somnul bebelușilor: strategii și sfaturi pentru o rutină de somn sănătoasă

Somnul este esențial pentru o dezvoltare armonioasă a bebelușului. Nu este întotdeauna ușor să îl faci să doarmă sau să rămână adormit ori să se obișnuiască cu o rutină de somn, dar este important să nu renunți. Există anumite strategii care te pot ajuta să te asiguri că bebe doarme bine, iar în acest articol îți vom vorbi despre câteva dintre ele.

Creează un ritual de culcare

Crearea unui ritual de culcare poate fi o adevărată binecuvântare pentru somnul bebelușilor. La început, ritmul va fi dictat de nevoile copilului, dar treptat poți prelua controlul în ceea ce privește orele de somn.

În jurul vârstei de 3 luni, poți încerca să-l obișnuiești cu un ritual de culcare. Ritualul poate consta, de exemplu, într-o baie, schimbarea în pijamale și un scutec proaspăt, citirea unei povești, diminuarea luminilor pentru a crea o atmosferă calmă, oferirea unui sărut de noapte bună, cântarea unui cântec de leagăn etc. Această rutină va ajuta la stabilirea unui program de somn regulat. Evită însă jocurile active cu bebelușul chiar înainte de culcare și încearcă să vorbești cu o voce liniștitoare, pentru a limita stimularea acestuia.[1][2]

Învață-l diferența dintre zi și noapte

Nou-născuții nu înțeleg diferența între zi și de noapte – dorm când și cât simt nevoia. Este însă important să-l ajuți să înțeleagă diferența între zi și noapte. În timpul zilei, pune accent pe activități stimulante, care îl țin ocupat pe cel mic. Joacă-te și vorbește cu el cât mai mult posibil, inclusiv după hrănire, dar nu-ți face prea mult griji dacă adoarme repede.

Noaptea, concentrează-te pe a crea un mediu calm și liniștit. Chiar dacă trebuie să-l hrănești sau să-i schimbi scutecul, fă-o fără a aprinde lumina și fără a vorbi tare. Acest comportament îl va ajuta să asocieze întunericul cu somnul, încurajându-l să doarmă mai mult pe timp de noapte.[1][2]

Încearcă să-l culci când este somnoros, dar treaz

Un bebeluș prea obosit poate fi mai dificil de convins să doarmă și rămână adormit. Este de preferat să-l culci când este somnoros, dar încă treaz. Cel mic îți va da de înțeles când este pregătit să doarmă. Dacă își freacă ochii, cască și se agită, este pregătit pentru culcare.[1][2]

Asigură-i un mediu de somn adecvat

Un mediu de somn adecvat este esențial pentru a asigura un somn sănătos și odihnitor pentru bebeluș. Camera în care doarme bebelușul ar trebui să fie întunecată și liniștită. Lumina intensă și zgomotele puternice pot deranja somnul bebelușului și pot duce la trezirea frecventă. Temperatura camerei joacă și ea un rol important în calitatea somnului bebelușului, recomandarea generală fiind ca aceasta să fie menținută între 20 și 22 de grade Celsius. O cameră prea rece sau prea caldă poate duce la un somn agitat și poate afecta sănătatea bebelușului.[1][3]

Totodată, este important ca bebelușul să aibă un loc de dormit sigur, fără obiecte care ar putea reprezenta un pericol, cum ar fi jucăriile mici sau păturile groase.Cel mai sigur pentru bebeluș este să doarmă este într-un pătuț, pe o saltea fermă și cu un cearceaf bine fixat. 

Nu-l trezi pentru a-l hrăni

Ritmul natural de somn și de hrănire al bebelușului este crucial pentru dezvoltarea lui sănătoasă. Întreruperea ritmului natural prin trezirea forțată a bebelușului pentru hrănire în timpul nopții poate perturba acest ritm, ducând la probleme de somn pe termen lung.[2]

Dacă bebelușul este sănătos și ia în greutate așa cum ar trebui, de regulă nu mai este nevoie să-l trezești noapte pentru a-l hrăni după vârsta de 2 luni. Evident, există și excepții: bebelușii care dorm mai mult în timpul zilei, sărind peste mese, bebelușii care au dormit mai mult de 3-4 ore fără treziri pentru biberon sau supt în timpul zilei, bebelușii prematuri sau cu nevoi speciale etc. Cel mai bine ar fi să ceri sfatul unui pediatru privind frecvența hrănirilor și dacă este sau nevoie să-l trezești în timpul nopții pentru a mânca.[2]

Nu te grăbi să îl iei în brațe doar pentru că se agită puțin

Fiecare părinte a experimentat momentele acelea în care bebelușul se agită sau începe să plângă în timpul somnului. Este important de înțeles că aceasta este o parte normală a ciclului de somn și nu înseamnă întotdeauna că bebelușul are nevoie să fie luat în brațe imediat.

Este normal, de exemplu, ca un copil de 6 luni să se trezească în timpul nopții și apoi să se culce din nou după câteva minute. În timp, bebelușul va învăța cum să se liniștească singur. Bineînțeles, există situații în care bebelușul ar putea avea nevoie de îngrijire, cum ar fi hrănirea sau schimbarea unui scutec murdar, dar, în general, dacă scâncește un pic, nu te grăbi să intervii. Așteaptă să vezi dacă se trezește complet sau adoarme din nou.

Informațiile prezentate aici au un caracter general și nu pot înlocui sfatul medical personalizat. Cere sfatul unui medic pediatru pentru recomandări specifice și o evaluare a nevoilor individuale ale bebelușului tău! 

Bibliografie: 

  1. „Expert Tips to Help Baby Sleep through the Night', Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/baby-sleep/art-20045014. Accesat la 10 iunie 2024.
  2. Higuera, Valencia. „What Is the Best Room Temperature for Baby?', Healthline, 21 Feb. 2020, www.healthline.com/health/baby/room-temperature-for-baby. Accesat la 10 iunie 2024.
  3. Jerome, Steven. „How to Set Good Sleep Patterns for Your Baby', WebMD, 4 Oct. 2023, www.webmd.com/parenting/baby/newborns. Accesat la 10 iunie 2024.

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial