Spune-mi o poveste!

Nu e totul sa citim copilului povesti, trebuie sa intram si noi cu el in poveste, sa observam ce vede, ce alege si cu ce pleaca in viata.

Oare catora dintre noi nu le-au fost citite niciodata povesti, cati nu am citit povesti in copilarie sau nu am citit copiilor nostri povesti?! Dar cati dintre noi stiu ca, initial, povestile nu au fost scrise pentru copii, ci pentru oamenii mari?!

Da, da: povestile nu au fost concepute pentru educatia morala a copiilor, ci pentru amuzamentul adultilor. De aceea, foarte multe povesti din folclorul romanesc sau al altor popoare (in original, nu prelucrate) contin expresii care nu ar trebui auzite de copii sau contin lectii prea dure pentru sufletelul unui copil.

Primele povesti pentru copii au fost cele cu animale, celelalte erau pentru parintii lor. Dar pentru ca auzind cuvantul „poveste il asociem automat cu copilaria, consideram ca basmele sunt adresate copiilor.

De ce citim copiilor povesti, de ce e nevoie de ele, ce rol au ele in dezvoltarea copilului, fac ele rau sau bine, oare mesajul lor poate aduce mai multe probleme sau poate crea modele de urmat in viata? Poate o poveste sau un personaj din ea sa marcheze viata unui om?

Ce invatam din basme

Povestile dezvolta vocabularul copilului si-i hranesc imaginatia. Ele il pregatesc pe cel mic si il invata sa urmareasca o desfasurare logica de evenimente, sa urmareasca felul in care a face anumite actiuni duce la anumite consecinte – asteptate sau neasteptate.

Povestile il ajuta pe copil sa-si imagineze solutii posibile pentru a scapa de frica si conflictele sale interioare, pentru ca personajele trec prin aventuri, intamplari, evenimente in care copilul se poate recunoaste.

El se simte relaxat, uneori chiar dezvinovatit, deoarece vede ca nu este singurul in acea situatie, iar lucrul acesta ii poate da mult mai multa incredere in sine. Copilul se regaseste cu usurinta in special in istoriile in care personajele pozitive sunt cu adevarat bune, iar personajele negative cu adevarat rele, proiectandu-se in istoria personajului.

Este fericit, pentru ca cei buni triumfa, si credinta, increderea sa in existenta unei lumi drepte se intareste. Chiar daca lumea astazi nu este perfecta, copilul care isi formeaza imaginea unei lumi bune va lupta ca adolescent, si apoi ca adult, pentru a realiza aceasta lume.

Este foarte important sa-i construim copilului, prin basmele pe care le alegem, un sistem de valori sanatos. Cei mici invata din povesti care pot fi consecintele neascultarii sau ascultarii, vredniciei sau lenei, cinstei sau necinstei, adevarului sau minciunii.

Invata sa aprecieze trasaturi de caracter pozitive: vitejia, curajul, intelepciunea, stapanirea de sine, devotamentul, prietenia sincera, perseverenta in indeplinirea unui tel, respectarea cuvantului dat, si sa condamne trasaturi de caracter negative: viclenia, zgarcenia, lacomia, siretenia, ingamfarea.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton