Studiu: Naștere în apă are beneficii evidente pentru mamă și bebeluș

Nașterile în apă oferă „beneficii clare' pentru mame și nou-născuții lor, cu mai puține complicații, sugerează cercetătorii.

Aducerea unui copil pe lume în apă implică utilizarea unui bazin de naștere pentru a ajuta la relaxare și ameliorarea durerii în timpul travaliului. În unele cazuri, mama iese din bazin pentru etapele finale ale travaliului, în timp ce altele rămân în bazin pentru naștere și apoi aduc nou-născutul la suprafață.

Cercetătorii au analizat 36 de studii care au implicat peste 150.000 de femei pentru a compara intervențiile necesare în timpul și după travaliu între cele două tipuri diferite de naștere în apă, comparativ cu nașterea clasică.

Analiza a arătat că o naștere în apă – indiferent dacă femeia a născut în sau în afara piscinei – „are beneficii clare pentru femei', notează Daily Mail.

În comparație cu varianta clasică, o naștere în apă reduce semnificativ utilizarea anesteziei epidurale sau opioide injectate și este corelată cu mai puțină durere și sângerare după întreaga experiență.

De asemena, a mai fost observată o creștere a nivelului de satisfacție a mamelor și șansele de a avea un perineu intact. Cu toate acestea, au existat mai multe cazuri de rupere a cordonului ombilical în timpul acestor proceduri, au spus oamenii de știință.

Citește și – Ce nu trebuie să faci după naștere. Sfaturi utile pentru proaspetele mămici

Practica a fost considerată la fel de sigură ca nașterea standard și nu a crescut rata operațiilor cezariane.

Scriind în jurnalul BMJ Open, cercetătorii de la Universitatea Oxford Brookes au spus: „Imersia în apă oferă beneficii pentru mamă și nou-născut atunci când este utilizată în mediul obstetric. Este, de asemenea, o metodă eficientă de a reduce durerea în timpul travaliului, fără alte riscuri.'

Ei au adăugat că medicii ar trebui să fie „conștienți' să evite tragerea cordonului ombilical atunci când aduc nou-născutul la suprafața apei, deoarece acesta se poate rupe.

De asemena, s-a mai precizat că în timp ce majoritatea studiilor au fost efectuate în unități medicale de obstetrică, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a analiza efectele unei nașteri în apă într-o unitate nedupravegheată de medici sau făcută acasă.

Citește și – O femeie a paralizat la naștere după ce asistentele au pus-o să stea într-o poziție care i-a afectat nervul sciatic

„Aceasta este o veste foarte bună pentru femeile care aleg să aibă o naștere în apă sau se gândesc la această variantă. Au existat cercetări anterioare care au subliniat beneficiile pentru femei și acest studiu semnificativ le adaugă greutate. De asemenea, este un lucru pozitiv pentru că este mai multă informație pentru femei atunci când decid cum doresc să nască'- a adăugat Clare Livingstone, consilier de politici profesionale la Colegiul Regal al Moașelor.

„Nașterile în apă devin din ce în ce mai disponibile pentru femeile din Marea Britanie, dar acest lucru nu este cazul peste tot. Provocarea acum este să ne asigurăm că această alegere este deschisă tuturor femeilor, oriunde ar trăi' – a adăugat Livingstone.

Nașterile în apă au început să câștige în popularitate atunci când Departamentul de Sănătate le-a recomandat pentru ameliorarea durerii în 1993. De atunci, aproximativ 10% dintre femeile din Marea Britanie care au născut folosind această metodă.

Dar în SUA, procedura nu este la fel de comună. Acest lucru se datorează faptului că oficialii din domeniul sănătății nu îl recomandă din cauza lipsei de dovezi concludente cu privire la riscurile și beneficiile sale.

Celebrități precum Gwyneth Paltrow, Fearne Cotton și Pamela Anderson au ales să nască în apă.

Foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri