Suplimentele alimentare sunt necesare pentru copii?

Copiii au nevoie de un aport crescut de vitamine și minerale pentru o dezvoltare normală și armonioasă, ceea ce devine o provocare pentru mulți părinți care nu știu dacă alimentația este suficientă sau este necesară o sursă suplimentară de micronutrienți. 

Pot exista situații când suplimentele alimentare pentru copii reprezintă o necesitate. Descoperă în acest articol de ce sunt importante suplimentele cu vitamine și minerale și când sunt indicate. 

Dietă restrictivă

În mod normal, alimentația acoperă necesarul de vitamine și minerale pentru o creștere adecvată a celui mic. Însă, când anumite tipuri de alimente nu sunt introduse în dietă, pot apărea anumite dezechilibre. Spre exemplu, copiii cu intoleranță la lactoză pot dezvolta un deficit de calciu, dacă nu consumă lapte fără lactoză sau nu au în dietă alte surse de calciu. 

De asemenea, în cazul copiilor vegetarieni, acești pot dezvolta diferite deficite de macronutrienți și micronutrienți în lipsa unei diete echilibrate. Este important să discuți cu medicul pediatru și medicul nutriționist pentru a afla care sunt nevoile copilului în funcție de vârstă și cum pot fi acestea îndeplinite. 

Tulburări de creștere

Unii copii pot prezenta întârzieri de creștere, ale căror cauze pot fi multiple. Înainte de a încerca diferite suplimente alimentare, este recomandat să mergi la medic pentru a stabili motivul pentru care dezvoltarea nu se produce corespunzător. Uneori, cauza poate fi reprezentată de o dietă deficitară, însă pot exista și tulburări hormonale, care împiedică o creștere corectă. 

Este important a reține că nu toți copiii au același ritm de creștere. Astfel, dacă starea de sănătate a celui mic este optimă, nu te îngrijora. 

Însă, pentru a te asigura că tulburările de creștere nu apar, cere sfatul medicului pediatru și respectă indicațiile acestuia. Astfel, la nou-născuți este indicată administrarea vitaminei D, încă din prima zi de viață, până la vârsta de 2 ani. În cadrul consultului, medicul îți va spune ce beneficii vitamina D3 există:

  • dezvoltarea normală a sistemului osos;
  • reducerea reacțiilor alergice;
  • susținerea sistemului imunitar.

Prezența anumitor afecțiuni

Diagnosticarea anumitor patologii poate face medicul să prescrie unele suplimente alimentare. Spre exemplu, în cazul unei răceli, pot fi administrate suplimentele cu vitamina C și zinc. 

De asemenea, după o răceală, o boală mai severă sau o perioadă mai stresantă pentru cel mic, suplimentele alimentare cu vitamine și minerale sunt recomandate. Acestea sunt utile pentru a crește capacitate organismului de a se reface și pentru a stimula funcționarea corectă a sistemului imunitar. 

Ce înseamnă o dietă echilibrată?

O dietă echilibrată cuprinde alimente care conțin toate tipurile de nutrienți:

  • proteine;
  • lipide;
  • carbohidrați;
  • vitamine;
  • minerale.

Vitaminele și mineralele se găsesc preponderent în fructele și legumele crude. Prin preparare termică, vitaminele sunt distruse. Astfel, pentru a asigura necesarul acestor micronutrienți este necesar a include în dieta celui mic minimum 5 fructe și 5 legume diferite în fiecare zi. Pentru a-i face plăcere să le consume poți să le porționezi în forme haioase, precum: stea, lună sau chiar poți crea diferite animăluțe din bucăți de fructe sau legume. Imaginația este singura limită în ceea ce privește aranjarea alimentelor pe farfurie. 

Surse importante de calciu și alte minerale sunt reprezentate de lactate. Spre exemplu, o cană de lapte conține 300 mg (miligrame) de calciu, în timp ce necesarul variază între 1000-1500 mg pe zi, în funcție de vârstă. Semințele de chia reprezintă o sursă vegetală de calciu. Le poți include într-o budincă delicioasă cu fructe. 

Nu uita nici de cerealele integrale. Acestea conțin fibre, carbohidrați complecși care îi conferă copilului energie și chiar vitamine. Poți opta pentru diferite dulciuri preparate din cereale, precum biscuiții de ovăz, prăjituri sau poți să le servești cu lapte și puțină miere. 

Suplimentele alimentare sunt benefice celor mici și contribuie la dezvoltarea lor armonioasă. Însă, este important a le administra doar cu acordul medicului și în dozele recomandate. Consultă medicul de familie sau medicul pediatru și află ce alimente să incluzi în dietă și care sunt suplimentele alimentare indicate, dacă sunt necesare.

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Advertorial
Buton