Timiditatea

Mi-am dat seama, recent, ca exista persoane pe care le cunosc de multa, multa vreme, dar care nu m-au privit niciodata realmente in ochi. Am cel putin una in minte, o tanara incantatoare, extrem de inteligenta.

Nu stiu pe nimeni care sa fi fost privit direct in ochi de ea. E exact genul de persoana de care se spune in popor ca „nu poti s-o atingi nici cu o floare.

Persoana care la orice replica care o vizeaza roseste excesiv, pe care nu ti-ai putea-o imagina in vreun club sau la vreo discoteca, pentru ca pur si simplu nu cadreaza cu ambianta.

Mi-o amintesc atunci cand eram copii – statea mereu in prima banca, preocupata de lectiile sau de lucrusoarele ei care trebuiau sa stea in deplina ordine. Nimeni nu-i adresa nici un cuvant si ea nu vorbea cu nimeni.

Toti profesorii o laudau, dar atunci cand raspundea oral se balbaia peste poate, rosea si transpira, iar de multe ori aceste momente erau punctate de chicotelile rautacioase ale clasei.

Cativa colegi o „maimutareau si acest lucru o facea sa se inchida si mai mult in ea. Ne-am revazut de mai multe ori de-a lungul anilor.

Cu chiu cu vai, dupa ce a implinit varsta de douazeci si doi de ani, a reusit sa-si faca un prieten cu care s-a si casatorit, dar cred ca nici pe el nu-l priveste vreodata direct in ochi.

Relatia lor este una linistita (prea linistita, dupa gustul meu!), in care lucrurile decurg lent, in care fiecare isi vede de treaba lui, in care ei nu se intereseaza niciodata de ce fac altii… Ce mai, daca ti-as spune despre ea ca este o timida, o timida exagerata, cred ca mi-ai da dreptate (daca ai ajunge sa o cunosti).

Definitie
Specialistii definesc timiditatea drept o frica marcanta de a fi in centrul atentiei. Persoanele timide sunt terifiate de faptul ca s-ar putea comporta in asa fel incat sa fie puse in situatii stanjenitoare sau umilitoare.

Acestea evita sa fie in centrul atentiei sau sa ajunga in situatii pe care nu le pot controla si in care comportamentul lor (sau al celorlalti) poate fi stanjenitor sau umilitor.

Traiesc o permanenta spaima de ridicol si se feresc – pe cat posibil – sa ajunga in atentia publicului. Studiile arata ca barbatii par a fi usor mai predispusi decat femeile la fobie sociala.

Gena timiditatii
De unde vine, insa, aceasta timiditate, pe care multi dintre noi ajungem s-o uram? Din cate stiu, nu s-a gasit inca o gena a timiditatii, asadar nu ne curge neaparat prin sange, ci este mai degraba rezultatul felului in care am fost crescuti (sau socializati, as prefera sa spun) ca si copii.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton