Timiditatea

Cu cat mai variate socializarile, cu atat mai crescuta este sansa unei acumulari de capital pentru interactiune al persoanei.

Pe scurt, lasa-ti copilul sa se joace cu cat mai multi copii, recomanda-i cat mai multe interactiuni cu adulti, cu persoane de aceeasi varsta, dar de sex opus, organizeaza petreceri, intalniri, intruniri…

Participarea la evenimente sociale variate nu asigura, totusi, 100% succes, atata timp cat nu este insotita de o perspectiva mai degraba optimista asupra relatiilor umane.

Pesimistii tind sa fie mai timizi. Daca copilul tau va pleca in viata cu ideea ca ceilalti pot fi de incredere, ca ceilalti nu te judeca in mod neaparat negativ, sansa de a se deschide spre oameni este considerabila. Sta la indemana noastra sa transformam un candidat la timiditate intr-un animal social pur-sange. Mai gandeste-te!

Terapia timiditatii
Nu exista alt leac al timiditatii decat expunerea la situatiile sociale temute. De regula, pentru a ne depasi timorarea sau stanjeneala, ar trebui sa facem apel la ajutorul unui specialist – consilier sau psiholog.

Aceasta recomandare se datoreaza faptului ca o expunere nepregatita, pentru o persoana timida, are mai degraba sanse de insucces, ceea ce ii va confirma timidului ca nu poate sa faca fata situatiei.

Pregatirea unei expuneri consta in exersarea cu terapeutul, initial in conditii de cabinet si mai apoi de viata reala, a situatiei temute. Astfel, in cazul unei timiditati excesive fata de persoane de sex opus se exerseaza, pe secvente mici, o serie de abilitati legate de contactul interpersonal.

De multe ori, inregistrarea secventei cu o camera video si apoi vizionarea filmului sunt foarte utile pentru a provoca schimbari ale comportamentului. In cazul copiilor si adolescentilor timizi, studiile de specialitate arata ca terapia de grup este cea mai eficienta formula de tratament.

Cu ocazia participarii la grupuri terapeutice, copilul timid afla ca nu este singurul in aceasta ipostaza si ca exista solutii pentru temerile sale. Mai mult decat atat, in cazul participarii la terapie, formula de grup poate sa devina o foarte buna ocazie de a testa pe persoane necunoscute (ceilalti membri ai grupului) abilitati sociale noi.

Cauzele timiditatii
Nu s-a identificat pana acum cu certitudine o cauza a timiditatii, originile acestor comportamente rezidand mai degraba in felul in care am fost invatati sa interactionam cu ceilalti (adulti sau de aceeasi varsta) inca din copilaria mica. Dintre motive, putem aminti:

1. Oportunitati sociale reduse. Exista situatii in care unii copii nu sunt deloc pregatiti pentru un anumit tip de interactiune sociala.

De exemplu, un copil care este pus de foarte timpuriu pe sinele performantei academice (are meditatori sau un program incarcat de pian/balet/limbi straine) va avea mult mai putin timp sa socializeze. Pe masura ce va trece vremea, sansa de a i se dezvolta abilitati de interactiune sociala cu cei de aceeasi varsta vor scadea, iar copilul va fi privit ca „ciudat de catre ceilalti.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie