Trucuri pentru când începi diversificarea

Perioada în care introducem primele alimente solide poate fi o provocare, mai ales pentru mămicile ceva mai anxioase. Uite câteva trucuri care sunt de folos când începi diversificarea:

  • Momentul cel mai bun când începi diversificarea este a doua masă a zilei. Când se trezește dimineața înfometat, bebelușul nu are prea mare chef pentru experimente. Nu miza pe faptul că-i va fi foame, s-ar putea să ai surpriza să respingă cu mai multă vehemență noul meniu, tocmai pentru că va fi mai frustrat dacă nu va regăsi gustul pe care-l știe.
  • Când începi diversificarea trebuie să alegi o perioadă liniștită a vieții voastre și să te pregătești și tu mental pentru această perioadă – diversificarea nu este vreo luptă și nu trebuie abordată ca atare, pentru că îți creezi singură premisele pentru un eșec.

 

  • Încearcă să-l ții pe bebe în brațe la primele mese, atunci când începi diversificarea și-i servești primele alimente solide. Se va simți mai protejat și va fi mai cooperant în a încerca gusturi și texturi noi.

 

  • Medicii pediatri spun că pentru a avea succes atunci când începi diversificarea și a stimula trecerea de la laptele matern sau formulă la alt tip de hrană este bine să îi dai noile alimente cu lingurița și nu cu biberonul cu tetină groasă, pentru solide (citește și cum treci de la biberon la cănuță)

 

  • Pune o cantitate mică de hrană în linguriță și așază-o ușor pe limbă – nu pe vârful limbii, căci dacă reflexul de extruziune nu a dispărut complet, va tinde să o împingă afară, nu în spatele gurii, pentru că riști să se înece. Vezi ce reacție are, dar nu sta cu sufletul la gură, bebelușul simte anxietatea ta atunci când începi diversificarea și-i faci cunoștință cu primele alimente solide.

 

  • Lasă-l să atingă mâncarea, să o poată explora, chiar dacă se murdărește. Face parte din luptaexperimentul lui de a cunoaște 'lumea', care la vârsta de câteva luni 'încape' într-o farfurie.Dacă respinge alimentul, nu-l forța. Mai încerci la altă masă (eventual nu chiar următoarea, pentru a nu-i crea o obișnuință în a rezista la noul gust). Nu transforma masa într-o luptă!

 

  • Când începi diversificarea alimentele noi trebuie să i le dai pe rând, nu mai mult de unul pe zi, pentru a-i lăsa timp celul mic să se obișnuiască și el cu un nou gust, dar mai ales pentru ca tu să poți urmări eventuale reacții alergice.

 

  • Nu te grăbi cu diversificarea, dar nici nu aștepta prea mult – cu cât înaintează în vârstă, cu atât bebelșul tău va fi mai puțin cooperant atunci când începi diversificarea.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton