Vizitele recurente la ginecolog – semn de responsabilitate și grijă față de propriul corp

Știai că 9 din 10 afecțiuni ginecologice pot fi tratate eficient dacă sunt identificate la timp? Cel mai bun exemplu al faptului că prevenția reprezintă soluția optimă de tratament. Este recomandat ca fiecare femeie să fie educată în acest sens de mică și să cunoască cât de important este să aibă grijă de propriul corp mergând frecvent la medic pentru controale de rutină care, în fond, au puterea să salveze vieți. Cauți un cabinet de ginecologie in Bucuresti? Vino la Eminescu 100!

Tot ce trebuie să știi despre controalele ginecologice de rutină

Despre importanța controalelor de rutină se vorbește pe toate ramurile medicinei, însă vizita la ginecolog se dovedește a fi una dintre cele mai importante responsabilități pe care o femeie o are în raport cu sănătatea propriului corp. 

La ce vârstă ar trebui să aibă loc primul consult ginecologic

Nu există o vârstă fixă la care adolescentele trebuie să efectueze prima vizită la ginecolog, însă specialiștii recomandă ca prima menstruație să reprezinte un indicator în acest sens. Riscul de a dezvolta afecțiuni specifice la vârste fragede este foarte mic, însă o educație medicală în acest sens poate face diferența pentru adultul ce va deveni. De asemenea, fetele trebuie îndrumate să ceară ajutor de specialitate și în momentul în care se confruntă cu infecții superficiale, candidoze sau herpes în așa fel încât să învețe să le trateze eficient. 

Cât de des trebuie efectuate controalele periodice

Odată cu înaintarea în vârstă și cu experimentarea primului contact sexual, nevoia de examinări ginecologice de specialitate crește, dat fiind că riscurile de contactare sau dezvoltate a unor boli specifice este tot mai mare. Până la vârsta de 35 de ani un control de rutină pe an este suficient pentru a monitoriza eficient starea de sănătate a sistemului reproducător. După acest prag este necesar să crești frecvența la două controale pe lună și, pe lângă examenul de rutină, să incluzi și Testul Papanicolau, ca metodă de screening în depistarea celulelor canceroase. 

Care sunt simptomele care te trimit de urgență la medicul ginecolog?
Deși în majoritatea cazurilor, o vizită pe an la medic este suficientă pentru a ține complicațiile la distanță, în anumite cazuri este necesar să te programezi de urgență pentru a evita agravarea unei situații minore. Printre principalele semne care necesitatea unei programări cât mai urgente se regăsesc:

  • sângerările intermenstruale;
  • ciclurile menstruale neregulate;
  • absența menstruatiilor la paciente tinere, aflate în perioada fertilă;
  • sângerări la contactul sexual;
  • dureri pelvine și dureri la contactul sexual;
  • sângerări apărute după instalarea menopauzei;
  • modificări ale secretiei vaginale; miros fetid, culoare schimbată, secreție abundentă, mâncărimi, usturimi, modificarea aspectului;
  • sângerări menstruale abundente sau menstruații cu o durată de peste 7 zile;
  • dureri mari în perioada menstruală etc.


De asemenea, este necesar să stabilești o întâlnire cu medicul tău și în momentul în care te decizi să urmezi o metodă contraceptivă internă. Acesta va putea recomanda, în urma unor analize, care variantă este cea mai potrivită pentru tine în așa fel încât să eviți dereglările hormonale. 

Fă o programare la ginecologie în cadrul Clinicii Eminescu 100

Scapă de disconfortul sau rușinea de a merge la ginecolog alegând o clinică în care să te simți confortabil, cu o echipă de medici care te ajută să te relaxezi și să înțelegi importanța acestei acțiuni. Completează formularul de programare de pe site-ul clinicii Eminescu 100 cu datele solicitate și așteaptă ca un reprezentant al echipei să te contacteze pentru a-ți confirma locul și a-ți oferi răspunsuri la orice curiozitate ai cu privire la procedurile ce vor fi efectuate în cabinet. 

Mergi anual la ginecolog și ține la distanță orice afecțiune asociată!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial