Vreau copil!

Cauze complementare
Ai grija de alimentatia ta! In perioada in care vrei sa ramai insarcinata, bazeaza-ti dieta pe alimente pe care sa le consumi cat mai aproate de forma lor naturala. Alunele, arahidele, migdalele, uleiul de masline, fructe ca strugurii sau afinele – sunt recomandate celor care vor sa-si sporeasca sansele de a concepe. Renunta la fumat! Studiile arata ca doi adulti fumatori au putine sanse de a concepe un copil (care ulterior sa vina pe lume sanatos…)

Fumatul afecteaza trompele uterine si motilitatea lor, dar si calitatea spermatozoizilor. De altfel, in tratamentele de reproducere umana asistata, se interzice fumatul cu cel putin o luna inainte de procedura. Nu te lipi de scaun! Evita sedentarismul. Daca nu ai disponibilitatea de a face un sport, inainte de a veni acasa, mergi pe jos jumatate de ora. Nu vei percepe asta ca pe un efort, dar vei resimiti beneficiile.

Femeile se nasc cu o rezerva de 400.000 de ovocite. Acestea se maturizeaza si devin ovule. In fiecare luna, este eliberat un ovul.

Nu iti distruge viata de cuplu
Stresul poate aparea si in pat. Daca va doriti neaparat un copil si nu reusiti sa il aveti in timpul pe care il preconizati amandoi, e posibil ca raporturile sexuale sa nu fie decat o cursa cu titlul „Trebuie sa fac un copil, insa o cursa riscanta, in care puteti periclita, uneori iremediabil, relatiile dintre voi.

Chiar daca urmati un tratament pentru infertilitate, uitati de el atunci cand sunteti impreuna. Exista numeroase filme care trateaza greseala de a fi preocupat excesiv de concepere. Si medicul iti va recomanda ca, atunci cand sunteti doar voi doi, sa vorbiti despre cu totul altceva decat despre copilul pe care vi-l doriti.

„Medicamente pentru stres
Stresul este incriminat in mai toate afectiunile de azi. Medicul nu-ti va prescrie o reteta general valabila pentru reducerea stresului. Cea mai buna arma impotriva lui, daca nu-l poti elimina din viata ta, este sa te bucuri in fiecare zi de momente de relaxare. Cel putin jumatate de ora pe zi, dimineata (inainte de a merge la serviciu), seara, noaptea, intr-o pauza, fa ce iti place cel mai mult.

Mergi Ia plimbare in parc, asculta muzica sau dormi putin, chiar daca e mijlocul zilei. Sau mergi sa iti faci manichiura (oricum, nu dureaza mai mult de o ora). Orice lucru care iti face placere. Regula e sa ai grija de binele tau in fiecare zi. Vei vedea rezultatele in mai putin de o luna. Cand metodele clasice de a obtine o sarcina esueaza, fertilizarea in vitro ramane ultima solutie – cea mai scumpa, mai complicata, dar si cu cea mai mare rata de succes la cuplurile infertile.

Daca ai ajuns la reproducerea asistata…
FIV inseamna crearea omului in afara corpului. Se folosesc ovulul femeii si spermatozoizii barbatului, iar intalnirea lor se petrece in laborator. Embrionul format e transferat la mama la 72 de ore de la conceptie. Se recurge la fertilizarea in vitro cand toate celelalte metode clasice nu mai pot fi aplicate.

De obicei, la femeile cu sterilitate indelungata si la cele care au boli severe ale aparatului genital. Timpul mediu de recoltare a ovulului este de 20-30 de minute. Aceasta operatie se face sub anestezie. Apoi, transferul embrionului in uter este unul nedureros si se face fara analgezice. In general, se implanteaza trei embrioni la femeile care au sub 35 de ani, si patru, la cele care au depasit aceasta vasta. Circa 25-30% din sarcini sunt multiple (in mare parte, este vorba de sarcina gemelara).

Fertilizarea in vitro este metoda prin care fecundarea este realizata in afara corpului mamei si cuprinde mai multe etape: terapia de stimulare ovariana, timp de 10-12 zile, urmata de controale ecografice si hormonale; recoltarea ovocitelor, prin punctie foliculara (dureaza 10-20 de minute si se face prin vagin, sub control ecografic si anestezie).

Dupa o pregatire speciala, spermatozoizii sunt pusi in contact direct cu ovocitele, iar dupa 18 ore se verifica fecundarea acestora; dupa 48-72 ore de la punctia foliculara, embrionii rezultati sunt introdusi in uter, printr-o manevra blanda, care nu necesita anestezie.

Un test de sarcina este relevant dupa 12-14 zile de la implantarea embrionului. De obicei, se implanteaza trei embrioni femeilor sub 35 de ani si peste patru celor, care au depasit aceasta varsta.

Riscuri
– Nu exista o crestere a riscului malformatiilor congenitale in urma FIV. Conform unor studii recente, acesta este chiar mai mic (1%, fata de 2%, cat este in cazul sarcinilor obtinute prin mijloace clasice). – Cel mai frecvent risc in cazul FIV este acela al sarcinilor multiple (25-30% din cazuri), in majoritate gemeni.

De aceea, in prezent, medicii tind sa transfere doar 1 sau 2 embrioni pe ciclu de tratament. In unele tari, aceasta restrictie este impusa prin legislatie. Ce facem cu restul embrionilor care nu sunt transferati in uter? Ii congelam in azot lichid. Congelarea poate dura luni de zile, dar decongelarea este mult mai rapida.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate