Vreau copil!

– Complicatiile FIV includ riscul aparitiei sindromului de hiperstimulare ovariana: ovare marite in volum, polichistice, balonare, edeme, dureri de cap, pericardita, etc.

Hiperstimularea ovariana poate determina in unele cazuri cresteri in greutate, dereglari ale ciclului menstrual si tromboze. Pe termen lung, poate duce la aparitia de fibroame, endometrioza sau mastopatii benigne. Se mai discuta riscul menopauzei precoce si al patologiei maligne (cancer) induse prin hiperstimulare ovariana, dar nu exista inca dovezi certe in acest sens.

Costuri: Un prim set de analize de sange, spermograma, ecografii uterine si alte teste costa cel putin 300 lei. Se adauga tratamentul de stimulare hormonala (intre 500 si 2.000 de euro). Etapa de fertilizare propriu-zisa costa in jur de 1.500 de euro, dar preturile difera mult de la o clinica la alta.

Rezultate si tehnici noi
Varsta pacientei este un factor major in reusita procedurii. Sansele scad progresiv dupa 35 de ani, la 40 de ani ajungandu-se la o sansa de procreere de 50%, comparativ cu cea de la 30 de ani, iar rata de avort spontan creste la 50%. Este necesar un repaus de aproximativ 4-6 luni intre incercari, pentru a da posibilitatea refacerii ovarelor hiperstimulate, dar si timpul necesar pregatirii psihologice a cuplului pentru o noua incercare.

In Elvetia se testeaza o noua metoda FIV, care permite inlocuirea clasicei eprubete cu o capsula permeabila, plasata in uterul mamei. Primele incercari au dat rezultate foarte bune, mai ales in ce priveste calitatea embrionilor obtinuti. Compania de biotehnologie care a lansat-o anunta aplicarea ei pe scara larga, in 2008, in clinici din Europa, SUA, Japonia si China.

Succesul FIV variaza intre 19% si 35%. FIV cu embrioni congelati are o sansa medie de 15%.

FIV in Romania:
– Marinescu Medical Center, Bucuresti, str. Zorileanu, 44, sector 1, tel 224.31.27.
– Centrul Medical Medsana, Bucuresti, tel. 410.86.43, 410.85.43, www.medsana.ro
– Centrul medical Sabyc, Bucuresti, b-dul Ion Mihalache, 13, sector 1, tel 212.58.47, www.sabyc.ro
– Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie Giulesti, tel. 221.58.63
– American Medical Center, Bucuresti, tel. 221.74.21
– Centrul de fertilizare in vitro de la Clinica de obstetrica-ginecologie Bega, Timisoara, tel. 0256/19.17.47.

Vedetele au incercat:
Celine Dion (37 ani)
A declarat ca va incepe in curand tratamentul de fertilizare in vitro la o clinica din New York. Ea mai are un baiat, Rene Charles Angeli, conceput prin aceeasi metoda.

Marcia Cross (44 ani)
„Nevasta disperata a urmat un tratament lung si costisitor de fertilizare in vitro, in urma caruia a nascut gemeni (fetitele Eden si Savannah) in luna februarie 2007.

Courtney Cox (42 ani)
Are o fetita, Coco, in varsta de doi ani, conceputa prin FIV. Ea planuieste sa aiba un al doilea copil si declara ca va apela din nou la aceasta metoda, chiar daca „te innebunesc cu hormonii….

Demi Moore (44 ani)
Conform revistei Life & Style, cuplul Demi Moore (44 ani)-Ashton Kutcher (29 ani) intentioneaza de ceva vreme sa aiba un copil. Se pare ca deja si-au anulat programul de vacanta contra unuia mai incarcat, de consultatii cu medici specialisti in FIV.

Text: Viorel Oprea, Foto: STOCKBYTE

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Fertilitate