Ignora-l din cand in cand

Cum sa faci fata provocarilor
Nu toate comportamentele inadecvate trebuie ignorate – comportamentele periculoase, cele care pun in pericol sanatatea copilului sau a altora, violenta verbala sau fizica cer o reactie imediata.

In timp ce isi desfasoara fortele, copiii iti studiaza cu mare atentie reactiile: mimica, vorbele, starea de tensiune pe care ti-o creeaza.

Ignorarea initiala a comportamentului este un instrument foarte puternic in mana parintilor. Nu inteleg prin acest lucru a vorbi vesel cu altcineva, in timp ce copilul se com­­p­or­ta in acel fel, si nici a-ti gasi de treaba prin casa, pentru ca aceasta accentueaza compor­tamentul indezi­rabil, copilul va intelege ca fie nu iti pasa de ceea ce face el, fie incurajezi acel lucru.

Prin ignorarea initiala, inteleg a nu face altceva decat a fi ca un sfinx langa copilul care face ceva ce nu iti convine. In timpul acestei pauze de ignorare, gandeste rapid la motivele ce stau in spatele actiunii.

Reactioneaza calm, vizand in primul rand acele motive, oglindeste-i emotiile (esti suparat, esti trist, iritat, furios etc.) si deviaza bland comportamentul. In felul acesta, vei da si un exemplu copilului de mod eficient de rezolvare a unei provocari – demonstrezi modul tau de a controla si a face fata enervarii provocate de altii.

Important de stiut

  • Inainte de a reactiona, gandeste-te la motivatia copilului, ce il determina pe el sa faca ceea ce face.  
  • Incearca sa abordezi aceasta motivatie prin tatonare: „Te-ai plictisit? Esti obosit? Esti suparat? Iti este foame?  
  • Incearca sa analizezi rapid, inainte de a reactiona, daca acel comportament inadecvat este pe lista de comportamente pe care voi, ca parinti, ati hotarat sa le clasati ca indezirabile sau interzise (ex.: violenta fizica sau verbala); daca da, atunci reactioneaza prompt, daca nu – aplica metoda ignorarii si devierii comportamentului.  
  • Nu folosi tonul ridicat si nici nu brusca copilul – nu au efect decat pe termen scurt; in timp, il inveti doar sa nu mai asculte ce ai de spus.Cu cat folosesti un ton mai jos, cu atat atentia lui va fi mai ascutita la ceea ce ai de spus – in niciun caz nu va vrea sa piarda efectul comportamentului lui asupra ta. Desigur, acest lucru este valabil numai daca in mod obisnuit i se vorbeste pe un ton normal.

Text: Cristiana Haica; Foto: 123rf.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament