5 greşeli pe care părinţii le fac cu nou-născuţii

Gata, totul a decurs cum trebuie, ai născut un bebeluş sănătos, ai ieşit din maternitate şi ai ajuns acasă cu nou-născutul. Deşi ştii teoria pe de rost, va fi aproape imposibil să nu faci şi greşeli în primele luni de viaţă alături de micuţul tău.

Conform pediatrilor, iată care sunt cele mai frecvente 5 greşeli pe care părinţii le fac cu nou-născuţii:

 

1. Lasă nou-născutul să doarmă toată noaptea

Mulţi părinţi vin la pediatru triumfători: „După ce am ieşit din maternitate, prima noapte acasă, a dormit de seara până dimineaţa. Ei bine, nou-născutul nu ar fi trebuit să doarmă toată noaptea. Părinţii ar trebui să trezească bebeluşul din patru în patru ore şi să-l hrănească.

Cu câteva excepţii, nou-născuţii nu ar trebui să doarmă toată noaptea în primele săptămâni de viaţă. Nefiind hrăniţi o perioadă mai mare, micuţii s-ar putea deshidrata. În plus, faptul că dorm 8 ore neîntrerupt ar putea fi un semn de icter sever – fiind atît de letargici, bebeluşii  nu se pot trezi pentru a fi hrăniţi.

După primele săptămâni, dacă totul este în regulă la controlul pediatric şi bebe ia în greutate, îl poţi lăsa să doarmă toată noaptea (dacă nu se trezeşte şi nu dă semne că i-ar fi foame), dar doar cu acordul pediatrului.

 

2. Nu hrănesc nou-născutul la cerere

Uneori, părinţii vor să hrănească bebeluşii după un program fix. Atâta vreme cât acest program permite hrănirea copilului la cel puţin patru ore, pot respecta în continuare programul, deşi recomandarea în cazul nou-născuţilor este de a fi hrăniţi la cerere.

Un bebeluş este mai isteţ decât orice adult – el ştie când îi este foame şi când e sătul.

 

3. Merg cu bebeluşul în locuri aglomerate

Nu de puţine ori am văzut părinţi cu bebeluşul de câteva săptămîni la plimbare… prin mall. Aceste ieşiri nu fac altceva decât să-l expună pe cel mic la o mulţime de viruşi.

De aceea, încearcă să eviţi astfel de locuri. Ieşiţi în parc, la aer, sau, dacă vrei să mergi în mall, roagă pe cineva să stea cu cel mic cât timp tu mergi la cumpărături. La vârsta asta, bebe nu e amator de shopping, în mod sigur!

 

4. Stau cu bebeluşul prizonieri în casă

Dacă să mergi cu bebe în mall e o idee proastă, la fel de rău e să stai cu copilul în casă, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, săptămâni la rând.

Gândeşte-te la depresia postpartum – cine n-ar cădea în depresie dacă ar trebui să stea ţintuită în casă cu un copil care nu vorbeşte şi plânge tot timpul? De aceea, specialiştii recomandă plimbările cu bebe în aer liber – benefice atât pentru cel mic, cât şi pentru părinţi.

 

5. Nu au încredere în propriile instincte

Pediatrii au constatat că părinţii nu prea au încredere în ceea ce simt. Tot ce trebuie să faci este să-ţi asculţi vocea interioară şi să ai încredere în tine. Însă atunci când primeşti tot felul de sfaturi de la rude, prieteni etc., e greu să mai ştii ce să crezi…

Dar, dacă nu ai încredere în ceea ce simţi, ai putea chiar să-ţi pui copilul în pericol. Există numeroase exemple în care părinţii simţeau că e ceva în neregulă cu micuţul lor, însă părerile celor din jur (prieteni, bunici, mătuşi etc.) cum că bebe e bine i-au făcut să întârzie mult prea mult la pediatru.

 

Alte greşeli ale părinţilor începători:

  • pun bebeluşii să doarmă pe părţi sau pe burtică
  • nu merg cu cei mici la medic, pentru vaccinări, ignorând toate recomandările în acest sens
  • nu se prezintă la pediatru când bebeluşul face febră. (Orice nou-născut cu febră trebuie evaluat de medic!)

 

Foto: shutterstock.com

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul