Al doilea copil: de ce il vrem?

La fel, nu se accepta motive si situatii de genul fac copil ca sa imi adun sotul de pe drumuri (a se citi din bratele altor femei); sau il fac ca sa se lase de bautura; sa-l determin sa ma ia de nevasta; sa imi refac casnicia; fac copil chiar daca am o dependenta (alcool sau droguri); am o boala genetica transmisibila copilului; nu am posibilitati materiale pentru a creste copilul in conditii civilizate, vreau sa ma intretina cineva la batranete… Apropo, voi de ce vreti un al doilea copil?

Perechea de copii (fetita si baiat) este idealul multor familii, deoarece, ca parinti, pot gusta din placerile de a creste si un gen, si celalalt, lasa in urma „inlocuitori si ai mamei, si ai tatalui, au cui „lasa numele, si-au asigurat si sprijinul la batranete.

Hai sa numaram!
In perioada interbelica, in Romania femeile nasteau „cati copii le dadea Dumnezeu, cat le era dat sa faca in perioada fertila (rata natalitatii 31,4‰), urmand sa scada in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial.

Din 1947 pana in 1955, datorita fenomenului de „recuperare a casatoriilor amanate si a nasterilor consecutive, natalitatea a crescut din nou (25,1‰), urmand o scadere precipitata (17,7‰) pana in 1966. Apoi, din cauza masurilor de politica demografica, din 1966 pana in 1976 natalitatea creste din nou (21,4‰) si se mentine – artificial – in jurul a 19‰ pana in anii 1989.

Din 1989 a scazut continuu pana in 2002, cand s-a inregistrat cel mai scazut nivel: 9,7 la 1.000 de locuitori. Din acel moment, are loc o redresare treptata – 10,4‰ in 2004. In 2005 s-au nascut 221.020 copii, cu 2,2% mai mult fata de 2004.

Ce se intampla in lume: Natalitate si credinta
Pe plan mondial, se trage un semnal de alarma cu privire la scaderea accentuata a natalitatii. Factorii de scadere a natalitatii sunt multipli si evidentiati, in parte, de numerosi analisti in domeniu: emanciparea femeii si participarea crescanda a acesteia la activitati economice in afara gospodariei; cresterea duratei si nivelului educatiei/studiilor; slabirea influentei normelor culturale; mobilitate sociala in crestere; costuri ridicate necesare pentru cresterea si ingrijirea copilului; aparitia mijloacelor contraceptive moderne etc.

Papa Benedict al XVI-lea afirma ca la baza natalitatii scazute stau cauze multiple si complexe. Insa, in timp ce aceste cauze sunt adesea economice si sociale, „radacinile fundamentale pot fi privite ca fiind morale si spirituale. Exista un deficit ingrijorator de credinta, de speranta si, desigur, de iubire. Un deficit care nu poate fi rezolvat cu usurinta de politici economice.

Cu toate acestea, in Romania ultimilor ani se noteaza o crestere a natalitatii, care este posibil sa fie determinata de faptul ca generatia „decreteilor a ajuns la stadiul de a da nastere unei noi generatii stufoase; sau poate de alocatia pentru cresterea copilului pana la doi ani, care este mai mare, valoric, decat salariul foarte multor femei aflate la varsta fertila; sau, asa cum afirma guvernantii, – de cresterea nivelului de trai scaderea inflatiei, posibilitatea de a cumpara prin credite o locuinta pentru familia marita!

Daca inainte de casatorie majoritatea tinerilor afirma ca isi doresc doi-trei copii sau chiar „o echipa de fotbal, dupa, descopera ca trebuie sa isi faca curaj si pentru a avea primul copil. Deja la al doilea incep sa scrie o lista cu avantaje si dezavantaje…

Parerea specialistilor:
Elisabeta Ilie, sociolog-psiholog
Pe plan mondial se observa o scadere alarmanta a natalitatii – tot mai putini copii in familii si numarul ridicat de familii fara copii. Exista o legatura pozitiva intre comportamentul reproductiv si o serie de politici ale guvernului de incurajare a natalitatii, insa aceasta este slaba, si impactul se vede cu intarziere.

Stefan Gherasim, diacon
Se spune, in general, ca omul iubeste atat cat pretuieste obiectul iubirii sale. El se evalueaza pe sine in functie de rodul iubirii sale. Copiii sunt cel mai mare dar pe care ni-l ofera viata. Sunt un plus de viata pe care il dorim asa cum ne dorim un dar de mare pret.

Adela Mihalcea, director gradinita
Din ceea ce am observat, nasterea celui de-al doilea copil aduce un echilibru in familie, familia este mai bogata in valoare. Spre deosebire de copiii unici, fratii invata sa dea si sa primeasca, se sustin intre ei la scoala, se ajuta la lectii, cel mare este un ajutor pentru cel mic.

Text: Cristiana Haica,Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie