Copii de-a dreptul… stangaci: legende si adevar

Asta ii face si mai inteligenti? Intr-o oarecare masura, da. Conform unei teorii, dreptacii proceseaza informatia vizuala in secvente liniare, in timp ce stangacii sunt capabili de vedere simultana.

Un exemplu: daca intr-o gramada de mingi albe ar exista una galbena, un dreptaci s-ar uita rand pe rand la mingi, pana cand privirea ar intalni-o pe cea diferita, in timp ce unui stangaci i-ar sari direct in ochi cea colorata altfel.

Ca efect secundar al acestui mod de procesare a informatiei, dreptacii trebuie sa se ocupe rand pe rand de o anumita „sarcina, in timp ce stangacii pot procesa simultan mai multe informatii.

Altfel spus, dreptacii proceseaza informatia folosind analiza – metoda care presupune impartirea problemei in fragmente de analizat, rand pe rand, in timp ce stangacii vad problema in ansamblu si incearca sa gaseasca tiparul repetitiv.

Asa se explica faptul ca multi stangaci exceleaza in domeniul artei – artistii faimosi ai tuturor vremurilor fiind stangaci: Michelangelo, Picasso, Rafael sau Da Vinci sunt doar cateva exemple dintr-o lunga lista a stangacilor celebri.

Unele testari au relevat ca stangacii obtin scoruri mai mari, per ansamblu, la testele IQ. In cadrul unui megatest de inteligenta, realizat in colaborare cu BBC si la care au participat peste 90.000 de oameni, stangacii au obtinut scoruri medii de 109 puncte, fata de dreptaci, care au acumulat, in medie, 108 puncte.
Dar rezultatele acestui test, in cadrul caruia, de altfel, fumatorii au „batut cu un punct nefumatorii (sper sa nu incurajam fumatul), iar persoanele cu ochi albastri au fost mai „destepte decat cele cu ochi caprui, nu se pot constitui in dovezi stiintifice, diferenta fiind oricum nesemnificativa.

Diferente semnificative
Relevanta este insa experienta educatorilor, care observa primii diferentele de comportament si achizitii ale copiilor mici. Carina Bobe este institutor si lucreaza de 17 ani cu copii de gradinita.

„In ultimii ani, numarul stangacilor creste continuu – daca altadata exista un singur copil in grupa, acum avem si cate trei-patru stangaci intr-o clasa.

Diferentele pe care le-am observat intre copiii stangaci si cei dreptaci nu tin neaparat de creativitate, pentru ca toti copiii sunt extrem de creativi, ci mai degraba de capacitatea de memorare.

Stangacii au o memorie vizuala si auditiva mult mai buna decat colegii lor – retin imediat orice informatie. Ei sunt, de altfel constienti de faptul ca sunt deosebiti.

In timp ce unele cercetari le atribuie puncte din oficiu stangacilor si la capitolele creativitate si abilitati matematice, alte cercetari releva ca dintre copiii autisti sau cu probleme de dezvoltare psiho-emotionala, un procentaj semnificativ il reprezinta stangacii (un numar mult mai mare decat procentul din ansamblul populatiei).

Exista si cercetari care fac legatura directa intre dislexici si stangaci. Ba mai mult, unele studii sugereaza ca stangacii traiesc mai putin decat dreptacii, in unele cazuri semnificativ mai putin – probabil, spun autorii studiilor si din cauza riscului mai mare de accidente (multe instrumente care sunt concepute pentru dreptaci se transforma intr-o potentiala „arma in mana unui stangaci).

Alte cercetari incearca sa demonstreze conexiunea intre mana stanga dominanta si migrene puternice, crize epileptice sau deficiente ale sistemului imun. La fel, cei care sufera de tulburari de comportament si agresivitate ar fi intr-un procent mai mare stangaci, conform altor studii.

Dar aceste ipoteze sunt mai degraba teme de cercetare, care dau nastere unor speculatii, crede neurologul Liliana Gagiu.

„Nu as vrea cumva ca parintii sa se ingrijoreze in cazul in care au un copil stangaci. Din punct de vedere patologic, dreptacii sau stangacii au aceleasi probleme, in cazul in care acestea exista.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5


Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Comportament