Cum poti preveni epiziotomia la nastere. Cand e necesara procedura

Candva, epiziotomia era o rutina a nasterii naturale. Acum insa, e indicata doar in anumite situatii. Iata cand e necesara epiziotomia si de ce nu e neaparat sa treci prin asta daca urmeaza sa nasti natural.

Epiziotomia este o incizie facuta pe lungimea perineului (tesutul dintre deschiderea vaginului si anus).

Traditia epiziotomiei

Ani buni la rand s-a crezut cu tarie ca epiziotomia ajuta la prevenirea rupturilor vaginale aparute in timpul nasterii naturale si la o mai buna vindecare a tesutului, decat in cazul rupturilor.

Procedura se presupunea ca mai protejeaza si planseul muscular si tesutul conjunctiv ce il sustine.
In realitate insa, cercetarile mai recente au aratat ca epiziotomia nu ajuta prea mult in prevenirea acestor probleme.

Recuperarea dupa epiziotomie este dificila, adesea fiind expusa riscului infectarii.
Pentru unele femei, aceasta procedura poate cauza dureri in timpul actului sexual pentru mult timp dupa nastere.
In cazurile grave, in urma unei epiziotomii mari ca dimensiune, unele femei pot suferi si de incontinenta fecala dupa nastere.

Cand este necesara epiziotomia

In unele cazuri, epiziotomia este inca un rau necesar. Medicul ar putea apela la aceasta procedura daca:

  • apare riscul unei rupturi extinse de tesut
  • copilul e intr-o pozitie anormala
  • copilul este de dimensiuni mari
  • bebe trebuie sa se nasca rapid

Exista doua tipuri de epiziotomie pe care medicul le poate face:

Incizie mediana: o taietura verticala, ce merge catre zona anala. Acest tip de incizie se recupereaza mai repede, dar exista si riscul de extindere in zona anala.

Incizia laterala: facuta in unghi. Acest tip de interventie previne mai bine rupturile in zona anala, dar se vindeca mai greu si e totodata mai greu de reparat.

Alternativa pentru epiziotomie

In cea de-a doua etapa a travaliului, pentru a evita rupturile de tesut la nivel vaginal si perianal, medicul sau moasa ar trebui sa aplice comprese calde si sa efectueze un masaj perianal cu ulei, pentru a da elasticitate zonei.

Medicul poate chiar recomanda ca femeia insarcinata sa efectueze masajul perianal inca din saptamana 34 de sarcina si sa aplice local uleiuri hidratante.
Pentru a efectua masajul perianal acasa, aplica un lubrifiant pe baza de apa pe degete.
Pozitioneaza degetul mare exact la intrarea in vagin si preseaza tesutul in jos, catre rect. Mentine presiunea pentru 1-2 minute, apoi maseaza partea inferioara a vaginului. Repeta procedura pentru 10 minute in fiecare zi, pana la nastere.

Recuperarea dupa epiziotomie

Daca ai trecut deja printr-o nastere naturala, sigur ai aflat ca rana ramane inca dureroasa pentru cateva saptamani, mai ales cand stai in picioare sau jos.
Daca taietura sau ruptura sunt extinse, durerea poate fi indelungata.

* Aplica comprese reci. Redu inflamatia locala aplicand comprese reci sau cu gheata, prosoape ude puse in congelator sau comprese cu Hamamelis.

* Evita contactul pielii cu urina. Ori de cate ori mergi la baie, asigura-te ca ai o sticla cu apa calduta la indemana. In timpul urinarii, toarna apa pe tine pentru a diminua din usturime.

* Aplica presiune pe rana in timpul scaunelor. Cand mergi la baie, aplica presiune pe cusatura cu un servetel curat, pentru a preveni intinderea pielii.

* Asaza-te cu grija. Incordeaza fesele in timp ce te asezi si pozitioneaza o perna sub sezut.

Sursa: mayoclinic.org


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton