Energie prea multa sau ADHD?

Specific noilor generatii?
Lucrez in invatamant de 26 de ani si, de-a lungul activitatii mele am lucrat cu copii din diverse medii sociale, cu diferite probleme de sanatate, cu comportamente dificile si pot spune ca am acumulat suficienta experienta in ceea ce priveste educarea si instruirea acestor copii.

Am constatat insa ca in ultimii ani in invatamantul primar ne confruntam tot mai des cu copii foarte agitati, in permanenta miscare, uneori violenti. Ii numim copii hiperactivi. La unii dintre ei, cu multa rabdare si intelegere, reusim sa corectam aceste comportamente.

O mica parte insa, nu raspund in nici un fel la eforturile noastre. Acestia sunt copiii cu ADHD. Ei sunt in permanenta miscare, nu se pot concentra mai mult de 15 minute asupra unei activitati, sunt violenti, vorbesc urat, nu se pot integra in colectiv, deranjeaza orele, tot timpul au ceva de spus, atentia le este distrasa de orice zgomot.

Cei prea violenti risca sa fie izolati
Din pricina comportamentului lor, sunt izolati de ceilalti copii. Parintii celorlalti elevi ii considera un pericol pentru copiii lor si de cele mai multe ori fac presiuni asupra cadrelor didactice pentru ca acesti copii cu probleme sa fie mutati din clasa sau trimisi la scoli speciale.

Se ajunge la situatii in care parintii se vad nevoiti sa schimbe doua, trei, poate chiar patru invatatoare, precum si colectivele in care invata copiii lor. Acestor copii trebuie sa li se acorde insa foarte multa atentie. Ei trebuie responsabilizati si ajutati cu multa grija sa depaseasca problemele.

Impactul in familie
Adesea, a avea un copil cu ADHD implica pentru intreaga familie probleme: au de suferit atat parintii, care se afla sub o presiune psihologica deosebita, cat si copiii, care nu sunt ajutati sa-si depaseasca problema si sa-si dezvolte aptitudinile.

Care sunt principalele influente?
1. Atitudinea copilului poate afecta relatia de cuplu Un sondaj realizat de Federatia Mondiala a Sanatatii Mintale a aratat ca, in Marea Britanie si Australia, peste 60% dintre cuplurile care au un copil cu ADHD au constatat ca atitudinea acestuia le-a afectat relatia.

Multi adulti considera ca nu trebuie sa suporte „toanele copilului si sfarsesc prin a refuza sa-si asume responasbilitati si a lasa copilul cu probleme in grija unui singur parinte.

2. Tensiunea permanenta e nociva Parintii care nu stiu la ce sa se astepte din partea copilului lor sunt mult mai stresati si mai obositi decat alti parinti.

Agitatia si lipsa de control a micutului le induce o permanenta stare nervoasa, dar si de preocupare (grija suplimentara) fata de problema cu care se confrunta copilul. Ei se cearta mult mai des si implicit creeaza un mediu nociv pentru cel mic.

3. Stresul cauzat de respingerea sociala Pe toate planurile, copilul cu ADHD poate induce un sentiment de respingere din partea celorlalti. Atat copiii de varsta lui, cat si adultii il pot evita si marginaliza.

Mai mult, parintii evitati de catre rude si prieteni din pricina copilului prea „obraznic sunt un caz frecvent intalnit. De aici si pana la izolarea intregii familii in plan social nu mai este decat un pas.

Sfaturi din experienta altora:
Florina Mitran, institutor, 45 de ani
Copilul cu ADHD si integrarea in colectiv
Cand e vorba de copii cu exces de dinamism, la scoala, invatatorul trebuie sa fie pregatit permanent pentru a-i alterna activitatile instructive cu alte activitati (desen, modelaj din plastilina, decupare, lipire).

Trebuie avut grija ca aceste activitati sa nu para pedepse, ci, dimpotriva, recompense. Pe cat posibil, trebuie alternate lectiile active cu cele linistite.

In ceea ce priveste un copil cu ADHD, pentru integrarea lui in colectiv acesta va primi sarcini la fel ca si ceilalti copii, sarcini care vor fi stabilite de comun acord si vor fi permanent controlate.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate