Este normal să îți curgă sânii în timpul sarcinii?

Secrețiile sânilor reprezintă una dintre motivele pentru care proaspetele mame se îngrijorează. Cele mai multe femei experimentează secrețiile sânilor după naștere, însă sunt și femei care se confruntă cu această problemă și în timpul sarcinii.

Aceste secreții sau scurgeri ale sânilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Acest lichid gălbui este colostru și, de regulă, apare imediat după naștere. Acest colostru este foarte important din punct de vedere nutritiv pentru bebeluș. Iar dacă el apare înainte de naștere nu este nici așa un motiv de îngrijorare. Nu este nici semn de travaliu prematur, nici de alte probleme.  Totuși există numeroase întrebări referitoare la secrețiile sânilor.

Secrețiile sânilor în timpul sarcinii

Șansele să apară scurgerile la nivelul sânilor cresc cu atât mai mult cu cât ne apropiem de termen. Se întâmplă mai rar ca secrețiile sânilor să apară în al treilea trimestru, dar în cazul femeilor care au experimentat aceste scurgeri pe parcursul sarcinii, șansele ca ele să reapară sau se intensifice spre sfârșitul sarcinii sunt foarte mari.

Totuși, secrețiile sânilor în timpul sarcinii nu sunt atât de des întâlnite. Cu toate acestea, nu este nici un motiv să te sperii dacă în cazul tău apar. Și întotdeauna o vizită la medic te poate liniști mai bine decât orice altceva.

În unele cazuri femeilor însărcinate li se întâmplă să își ude tricoul. Iar acest lucru este la fel de normal cum este și lipsa completă a secrețiilor în timpul sarcinii și apariția ei abia după naștere. Este un lucru care diferă de la persoană la persoană și nu reprezintă în niciunul dintre aceste cazuri o problemă.

Citește și: Ce trebuie să știi despre infecția cu HPV în sarcină, naștere și alăptare

Când încep să curgă sânii?

Sunt femei care încep să experimenteze aceste secreții la nivelul sânilor încă din săptămânile 12-14. Cel mai frecvent însă ele apar în săptămânile 26-30.

Sunt și cazuri mai rare, în care secrețiile apar foarte timpuri, la 3-4 săptămâni de sarcină, iar în acest caz este recomandat totuși să consultăm medicul, să ne asigurăm că este totul în regulă.

De regulă, femeile care au secreții la nivelul sânilor în primul trimestru au șanse mari să aibă și când data nașterii se apropie.

Ce poți face în cazul secrețiilor sânilor

Organismul nostru trece printr-o mulțime de schimbări în timpul sarcinii pentru că el se pregătește de naștere și alăptare. Noi toate suntem diferite, la fel și corpurile noastre. Așadar, unora dintre femei li se poate întâmpla să le curgă sânii în timpul sarcinii, altora nu și ambele cazuri sunt perfect normale. Iată ce poți face în cazul acestor scurgeri:

  • Îmbracă-te inteligent, nu purta haine foarte strâmte sau foarte deschise la culoare, pe care să se vadă cu ușurință și cea mai mică pată de lapte.
  • Alăptează bebelușul mai des, pentru că un motiv pentru care curge laptele este că sânii nu au fost goliți de copil.
  • Folosește tampoane pentru sâni
  • Fii relaxată. Nu ai niciun motiv să fii stresată pentru simplul motiv că îți curg sânii. Este o etapă normală, face parte din transformările prin care trece corpul tău. Nu va dura o veșnicie.
  • Tensiunea, presiuinea și anxietatea pot fi ele însele un motiv în plus pentru care sânii îți curg mai des.
  • Dacă ți se pare că îți curg sânii excesiv este foarte posibil ca ei să fie prea plini. În acest caz, dacă ai mai mult lapte decât are nevoie copilul, te poți mulge cu ajutorul unei pompe pentru sâni. Laptele poate fi pus în recipiente sterile și băgat la frigider sau chiar congelat. Astfel îți vei putea hrăni copilul cu el mai târziu. Tu sau altcineva dacă tu ești plecată.

Citește și: 8 lucruri pe care nu ți le spune nimeni despre alăptare

Tampoanele pentru sâni

Tampoanele pentru sâni sunt cea mai simplă metodă de a evita o eventuală situație stânjenitoare în public. Dacă știi că există șanse să își curgă sânii și știi că acest lucru te va face să nu te simți bine, poți folosi aceste tampoane de unică folosință. Sau unele care se spală.

Este foarte important să schimbi des aceste tampoane pentru a evita probleme ce ar putea apărea din cauza laptelui înmagazinat și uscat în ele.

Sutienele de alăptare

Sutienele concepute special pentru alăptare trebuie să fie cât mai comode, din bumbac. Acestea sunt principalele criterii după care se aleg: să fie confortabile și dintr-un material bun. Nu trebuie să te strîngă sau să-ți provoace vreun disconfort. La fel cum nu este indicat nici să fie din materiale sintetice care îți pot irita mameloanele și așa mult prea sensibile în această perioadă.

Când să consulți medicul

Așa cum am mai spus, secrețiile sânilor sunt perfect normale însă sunt câteva situații când este nevoie de precauție și de consultul unui medic:

Dacă apar pete de sânge, nu doar de lapte.

Dacă apar scurgeri ale sânilor după o sarcină pierdută sau un avort spontan.

În cazul adolescentelor, când aceste scurgeri apar din cauza unor medicamente sau pilule contraceptive.

Citește și: Alăptarea: cum înveţi bebeluşul să prindă sânul corect

Lucruri pe care e bine să le știi:

Nu încerca exprimi laptele din sâni (prin mulgere) înainte de naștere. Multe femei cred că în acest fel vor goli sânii și nu le vor mai curge, însă nu fac altceva decât să stimuleze lactația încă din timpul sarcinii, ceea ce poate avea și urmări neplăcute.

Nu ai de ce să te simți stînjenită dacă îți curg sânii în timp ce faci sex cu partenerul de viață. Acest lucru se poate întâmpla și nu este nimic anormal.

În trecut femeile credeau că dacă le curg sânii înseamnmă că le este foame copiilor lor. Asta pentru că, de regulă, secrețiile apăreau foarte frecvent când mamele erau plecate și nu se aflau lângă copiii lor, astfel că sânii se umpleau și laptele curgea. În realitate este posibil să-ți curgă sânii și doar pentru simplul fapt că auzi copilul plângînd.

Este posibil ca după un duș călduț sânii să-ți curgă, este un lucru normal.

Dacă ești diagnosticată cu diabet gestațional în timpul sarcinii, medicii ar putea să-ți recomande să colectezi colostrul înainte de nașterea copilului. Asta pentru că este posibil să se nască prematur și îi va fi de folos această substanță nutritivă.

Faptul că îți curg sânii foarte mult nu înseamnă că ai neapărat foarte mult lapte.

Concluzia este că secrețiile la nivelul sânilor sunt perfect normale și nu ai niciun motiv să te simți stânjenită, indiferent de momentul în care ele apar. Ar trebui să fii fericită că ești mamă, iar acest lucru vine odată cu maternitatea, chiar dacă nu este cel mai confortabil și mai plăcut aspect al ei.

Sursa: kidsloverscenter.com
Foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina