Legea vaccinării obligatorii a intrat în dezbatere: Părinții pot fi acuzați de rele tratamente dacă nu își vaccinează copiii

UPDATE 11.04.2017 | Proiectul pentru legea vaccinării obligatorii a fost publicat, marți, pe site-ul Ministerul Sănătăţii, iar acesta prevede că părinții care refuză să-și vaccineze copiii pot fi acuzați de rele tratamente asupra minorului.

„Vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului. Pentru vaccinările obligatorii, furnizorul de servicii medicale are obligația de a informa părinții sau, după caz, reprezentantul legal al copilului cu privire la calendarul național de vaccinare, consimţământul acestora pentru vaccinare fiind prezumat, cu excepția situației în care părinții sau, după caz, reprezentantul legal refuză, în scris, vaccinarea', se spune în proiectul pentru legea vaccinării.

 

Printre alte reglementări, documentul prevede „sesizarea instituțiilor abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei'.

De asemenea, printre atribuțiile Comisiilor Județene de Vaccinare și a Municipiului București se numără sesizarea serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

Părinții și reprezentanții legali au următoarele responsabilități și obligații privind vaccinarea:

a) Asigurarea prezentării copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinările obligatorii în scopul asigurării dreptului la sănătate.

b) Prezentarea la convocarea Comisiei Județene de Vaccinare sau a Municipiului București.

c) În cazul părinților care sunt plecați din țară și care lasă copii eligibili la vaccinare în grija unor membrii ai familiei ori a altor persoane, în condițiile prevăzute de lege, sunt obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare. În acest sens, părinții sunt informați să notifice în scris medicului de familie numele acestei persoane, în termen de 15 zile de la data primirii informării din partea medicului de familie.

Citește și:  


Legea vaccinării obligatorii, dezbătută și în 2016

UPDATE 08.04.2016 | Legea vaccinării obligatorii a fost supusă dezbaterii publice în aprilie 2016.. Potrivit actului normativ, părinții care refuză vaccinarea vor fi obligați să dea explicații în cadrul unei comisii și dacă nici după discuțiile din comisie nu vor vaccina copiii, se va aplica legea Protecției Copilului, urmând să se ajungă în instanță.

Părinții care nu-și vaccinează copiii ar putea risca închisoarea

Și părinții vor avea obligații potrivit noului proiect de lege. Cei care nu îşi vaccinează copiii până la trei ani vor face consiliere psihologică. Dacă şi după consiliere refuză vaccinarea, ei ar putea fi acuzaţi de rele tratamente aplicate minorului. Acest lucru implică închisoare de la trei la șapte ani. Mai mult, în instanţă se poate merge până la decăderea din drepturile părinteşti.

'Nu se vor da sancțiuni părinților imediat. Are o perioadă de timp de până la 18 luni în care medicul îl va chema și îl va informa asupra riscurilor și beneficiilor, iar dacă părintele tot refuză va fi deferit unei comisii județene. Dacă nici atunci nu consimte să îl vaccineze se va aplica legea Protecției Copilului. Se va ajunge în instanță', a spus Amalia Șerban, director în Ministerul Sănătății.

Mai mult, după ce legea va intra în vigoare, medicii care vaccinează copii vor fi obligați să îi înregistreze pe micuți în registrul electronic al vaccinurilor. 


Părinți, obligați să plătească tratamentul copiilor nevaccinați

Vaccinarea copiilor a stârnit numeroase controverse în ultima perioadă. Părerile părinților pe această temă sunt împărțite, însă medicii avertizează că riscul îmbolnăvirii copilului nevaccinat este unul foarte mare. Ba, mai mult, s-a pus problema ca părinții care refuză vaccinarea micuților să plătească tratamentul acestora în cazul în care se îmbolnăvesc.

Medici de la spitale importante din București susțin că părinții care nu-și vaccinează copiii ar trebui penalizați și la noi în țară, așa cum se întâmplă în multe alte state din Europa. Potrivit specialiștilor, tratamentul unui copil care are tetanos costă statul peste 10.000 de euro, iar acest lucru ar putea fi prevenit prin vaccinare.

Medicul Monica Luminos, de la Secția ATI a Spitalului „Matei Balș”, susține că procentul celor care refuză vaccinarea este imens și în creștere.

„Nu putem să facem o lege care să constrângă, dar măcar să încercăm să sugerăm ca în cazul apariției acestor infecții grave ar trebui să se plătească pentru îngrijirea lor', a declarat Monica Luminos într-o dezbatere privind vaccinarea.

Ideea penalizării a fost susținută și de șeful Secției de Neonatologie a Spitalului „Cantacuzino”, Adrian Crăciun, care spune că, în mod surprinzător, cei care refuză vaccinarea sunt de cele mai multe ori intelectuali, oameni cu acces la informație.

'Ar trebui să există o prevedere, așa cum există în multe țări, potrivit căreia acei părinți care nu își vaccinează copiii să plătească tratamentul în cazul în care aceștia se îmbolnăvesc. Exemplu sunt Germania și Franța. În cazul în care părinții refuză vaccinarea să fie penalizați într-un mod sau altul. Modelul părintelui care refuză vaccinarea este cel intelectual', a afirmat Adrian Crăciun, care a ținut să precizeze că în prezent nu mai sunt probleme cu stocul de vaccinuri din spitale.

Citește și: Anunțul făcut de Ministerul Sănătății privind vaccinurile obligatorii

Copiii nevaccinați nu vor mai putea fi înscriși la grădiniță și la școală

Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Sănătății, părinții ar putea fi obligați să-și vaccineze copiii. Cei care nu vor avea adeverința care să ateste imunizarea nu vor putea fi înscriși la grădiniță sau la școală. În cazul în care copiii vor fi totuși introduși în comunitate, părinții ar putea primi amenzi. Proiectul de act normativ a luat naștere în urma numeroaselor sesizări venite din partea specialiștilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări.

Rata vaccinării, la un nivel îngrijorător

Potrivit statisticilor, în România s-a înregistrat în ultimii ani o scădere îngrijorătoare a acoperirii vaccinale. În unele zone ale țării procentul este de sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.

Și la nivelul Europei, acoperirea vaccinală, pentru unele din bolile care pot fi prevenite, a scăzut sub nivelul recomandat de către OMS.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton