Infertilitate? Exista solutii…

Fertilizarea in vitro
„Impreuna cu prof. Ancar, am infiintat in 1997, la Medsana, Clinica de Fertilitate, spune dr. Protopopescu. Tehnica se aplica femeilor cu trompele astupate. Dr. Protopopescu despre tehnica FIV: „Pacienta e stimulata cu medicatie hormonala pentru a obtine mai multe ovule in luna respectiva.

Se monitorizeaza ecografic si hormonal si apoi, sub ecran ecografic, se recolteaza ovulele cu sonda transvaginala. Ovocitele se pun cu sperma sotului in vase speciale, cu medii speciale de cultura. Embrionii se transfera in uterul pacientei la doua-trei zile dupa colectare. Transferul se face cu catetere speciale, fara anestezie.

Pacienta vede pe monitorul ecografului cate ovule i se recolteaza si cati embrioni ii sunt transferati. Totul se face la vedere, pentru a exclude orice suspiciune de folosire a ovulelor in alte scopuri.

Riscuri pentru mama
La colectarea de ovule, foarte rar poate aparea sangerarea. La pacientele cu ovare micropolichistice, supuse stimularii ovariene, pot sa creasca in numar mare chisturile si foliculii. Mai apare si riscul de sarcina multipla; pentru a-l preveni nu se implanteaza mai mult de trei embrioni. Sansele de succes sunt de 25-30%.

Riscuri pentru fat

Se aleg embrioni de calitate si se transfera un numar de comun acord cu pacientii. Riscul de aparitie a malformatiilor fetale e acelasi cu cel de la sarcinile spontane.

Inseminarea intrauterina (IUI)
Se aplica pacientei care are trompe permeabile, dar prezinta anovulatie. Sperma sotului e acceptabila calitativ, dar are o dinamica scazuta. De aceea, sperma se prepara in medii speciale si se introduce direct in uterul partenerei. Asa se intrunesc toate conditiile ca fecundarea sa aiba loc.

Injectia intracitoplasmica de sperma (ICSI)
Cand sperma partenerului nu are motilitate buna sau contine putini spermatozoizi, se ia cate un spermatozoid si se injecteaza direct in citoplasma oului, fortandu-se fecundarea.

Crioprezervarea de sperma si de embrioni
Cuplul poate decide ca acestia sa fie congelati in azot lichid, la -196ËšC. In cazul unei fertilizari in vitro nereusite, exista material pentru o noua inseminare; totodata, el isi poate face un mic „depozit inghetat de sperma.

Inseminarea cu ovule provenite de la donatori
Daca femeia se afla la menopauza, dar e pregatita hormonal sa tina o sarcina, se poate recurge la o donatoare de ovule. Donarea de ovule presupune, ca si in cazul FIV, stimularea ovariana.

Tratamentul nu este dureros si dureaza 10-12 zile. Apoi, prin punctie, se recolteaza ovulele de la donoare si se fertilizeaza in vitro cu sperma partenerului din cuplul steril. Embrionul rezultat se implanteaza in uterul partenerei.

Pentru o persoana tanara si sanatoasa nu exista urmari grave ale unui singur tratament de stimulare ovariana. In general, pot aparea aceleasi riscuri ca si la FIV.


Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate