Infertilitate? Exista solutii…

Inseminare cu sperma de la donatori
Daca barbatul nu are sperma deloc si nici la biopsia testiculara nu se gasesc spermatozoizi, la cererea si cu acceptul cuplului, se poate recurge la sperma de la donator.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un cuplu

– Ambii parteneri sa fie in viata; inseminarea artificiala a femeii cu sperma sotului decedat este interzisa (presa occidentala a relevat existenta unor astfel de cazuri si a pus in discutie cat de etica este incercarea unor femei de a ramane insarcinate folosind materialul genetic al sotului mort).

– Sa aiba varsta biologica necesara pentru a procrea.
– Sa indeplineasca criteriile medicale privind starea de sanatate fizica si mintala.

-Sa fie casatoriti sau in masura sa probeze o viata comuna de cel putin doi ani (deci, pot beneficia de ART si cuplurile stabile care nu au legalizat relatia lor).
– Sa consimta, in prealabil, la transferul de embrioni sau la inseminarea artificiala.

Rolul medicului este esential
Acesta selectioneaza cuplurile beneficiare si pe donatori. Dr. Denisa Protopopescu respinge termenul de selectie, pe temeiul ca „oamenii nu pot fi selectionati asemeni fructelor ori animalelor.

„In prealabil, se face un diagnostic gynecologic corect, cu multiple investigatii. Nu sunt inclusi in loturile de fertilizare decat pacientii investigati. Pe langa analizele si tratamentul care trebuie efectuat, se mai fac la ambii parteneri teste de diagnosticare HIV, hepatita B si C, Chlamidia, sifilis s.a., in functie de necesitati.

Pentru donatorii de ovule se fac si testele de compatibilitate. Cuplul va adresa medicului ginecolog o cerere pentru a beneficia de procedura ART aleasa. Cererea nu poate fi confirmata decat dupa o luna de la data solicitarii.

O problema de mentalitate

Daca fertilizarea in vitro e considerate o procedura fireasca de catre familia cuplului nefertil, nu acelasi lucru se poate spune despre obtinerea unui copil cu ajutorul unei mame-surogat sau purtatoare. Pornind de la experienta proprie, Elena pledeaza pentru schimbarea mentalitatilor la nivelul familiei si al societatii fata de reproducerea asistata cel putin in cateva puncte esentiale.

– Cuplul care recurge la reproducerea umana asistata nu trebuie privit de catre parinti, socri, familie sau prieteni ca avand o infirmitate.
– Infertilitatea sa fie tratata la fel ca orice alta afectiune – cu naturalete si simt de responsabilitate.
– In cuplu, partenerul responsabil din punct de vedere medical pentru infertilitate nu trebuie privit de catre celalalt ca fiindu-i inferior. Reusita e a cuplului, la fel si esecul.

– Uneori, tratamentele si fertilizarea in vitro clasica nu reusesc sa resolve problema, fiind necesara o a treia persoana din afara cuplului, care fie doneaza ovule, fie este purtatoarea sarcinii care rezulta. Prezenta acestei a treia persoane in procedurile de reproducere umana asistata se face prin bunavointa acestei terte persoane.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate