Infertilitate? Exista solutii…

– Declaratia mamei-purtatoare sau mamei-surogat privind cedarea drepturilor parentale cuplului asistat si acordul de incredintare a copilului, dupa nastere, cuplului.

– Consimtamantul mamei-purtatoare sau mamei-surogat privind neconsemnarea datelor sale de identitate in certificatul de nastere a copilului, in actele civile si in nici un alt inscris oficial privind maternitatea copilului.

– Consimtamantul mamei-purtatoare sau mamei-surogat in caz de avort in primele trei luni de sarcina, la cererea cuplului asistat reproductive si doar la indicatie medicala.

– Consimtamantul sotului mamei-purtatoare sau mamei-surogat, daca e casatorita, privind procedura de fertilizare in vitro, pastrarea sarcinii rezultate prin fertilizarea in vitro cu material genetic provenit de la terte parti, avort selective la cererea cuplului beneficiar si cedarea oricaror drepturi si obligatii parentale asupra copilului, inclusive inscrierea sa in certificatul de nastere a copilului si acordul de incredintare a copilului, la nastere, cuplului asistat.

– Consimtamantul cuplului asistat reproductiv de a-i fi incredintat copilul imediat dupa nastere, indifferent de starea lui de sanatate.
– Contractul in care sa se specifice interdictia mamei-purtatoare sau surogat de a avorta sarcina in lipsa unei indicatii medicale si fara acordul cuplului asistat, obligatiile medicale (tratament, dispensarizare periodica), regimul de viata al mamei-purtatoare sau surogat in vederea unei bune evolutii a sarcinii si dezvoltarii fatului, precum si obligatiile cuplului asistat de a plati cheltuielile legate de sarcina, mamei-purtatoare sau surogat.

Toate actele mentionate anterior vor fi prezentate spre avizare Directiei Teritoriale de Protectie a Copilului. Avizul va fi eliberat inainte de nastere si va sta la baza intocmirii certificatului de nastere a copilului astfel conceput.

Reproducerea umana asistata medical prin inseminare artificiala sau fertilizare in vitro creeaza drepturi si obligatii pentru mama copilului, partenerul mamei, medicul implicat si donatorul de gameti, inainte si dupa actul medical de procreatie.

Este obligatoriu consimtamantul scris al partenerilor, in vederea informarii cat mai exacte a cuplului, in scopul verificarii motivatiei partenerilor la procreatia artificiala si stabilirii unui termen de gandire, care sa permita cuplului sa confirme ori sa-si retraga consimtamantul in prezenta unui reprezentant legal, notar sau judecator.

Consimtamantul poate fi revocat in scris de catre unul dintre parteneri in fata medicului care practica operatiile de procreatie artificiala.

Minghid pentru cei care opteaza pentru reproducerea asistata
Din experienta ei, Elena le recomanda cuplurilor care vor sa apeleze la tehnici de reproducere asistata sa se informeze asupra chestiunilor de specialitate, cat si asupra echipei de medici cu care vor colabora. O buna documentare asupra acestei probleme poate ajuta cuplul sa inteleaga mai bine demersul pe care-l va face.

– Toate procedurile de reproducere umana asistata presupun tratamente cu preparate farmaceutice care au diverse efecte secundare asupra pacientei, unele efecte mentinandu-se pe termen mai lung. Procedurile repetate duc la modificari hormonale, ale caror consecinte in organism pot fi dintre cele mai diverse (de exemplu, migrene).

– Pe toata durata tratamentului, partenerii sa fie extreme de vigilenti cu indicatiile care li se dau de catre medic si sa pastreze toata documentatia care se refera la caz. Trebuie sa ceara lamuriri daca au indoieli cu privire la tratament.
– In caz de esec, sa ceara medicului explicatii si lamuriri care ii vor ajuta in viitoarea lor incercare.


Text: Monica Dragomir, Foto: bancadeimagini.ro

.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate