Infertilitate? Exista solutii…

– In multe cazuri, aceasta a treia persoana se confrunta cu rezistenta sau chiar refuzul propriei ei familii de a consimti la donarea de material genetic. Avem de-a face cu o problema la nivelul generatiei care nu poate intelege ca a aduce pe lume copilul altei perechi nu e nici imoral, nici ilegal si nici daunator sanatatii fiicei sau nurorii lor. Ei ar trebui sa realizeze ca un cuplu nefertil depinde de bunavointa fiului, ginerelui sau a fiicei/nurorii lor.

Psihologul poate fi de ajutor
Atat cuplul, cat si mamele-surogat sau mamele-purtatoare au neaparat nevoie de consiliere psihologica.
Psihologul Carmen Demi spune ca in aceste cazuri, pentru a evita alte suferinte, e bine ca, inainte sau la scurt timp dupa luarea unei hotarari, cuplul sa fie consiliat psihoterapeutic:

„Doar astfel ei pot sa inteleaga pe de o parte, propriile lor trairi (de multe ori stari de conflicte interioare, generate de autoinvinovatire sau de modele culturale deformante), iar pe de alta parte, consecintele morale, psihice ale demersului lor. Din practica, s-a constatatca accepta mai usor situatia si traiesc asteptarea ca pe o situatie relativ normala acele cupluri informate, sustinute si consiliate de catre specialisti pe intreaga durata a procesului.

De asemenea, ele reusesc sa dezvolte relatii normale, bazate chiar pe afectiune, fata de mamele-purtatoare sau mamele-surogat, mai ales in cazul in care sunt rude, membri ai familiei.

Pe de alta parte, femeia care isi asuma rolul de mamapurtatoare sau mama-surogat are, de asemenea, nevoie de sprijin psihologic pentru a traversa si finaliza perioada de sarcina. Cu cat femeia cunoaste mai bine procesul prin care trece si finalitatea lui, cu cat este mai motivata personal, cu atat parcurge mai bine demersul.

E natural ca pe parcursul sarcinii femeia sa traiasca sentimente puternice fata de copilul care urmeaza sa apara, sa se declanseze mecanisme psihice interne de care femeia nu era constienta in momentele anterioare sarcinii. Si-n aceste cazuri e nevoie de consiliere psihologica. Apoi, intre mama-biologica si mama-purtatoare pot sa apara sentimente contradictorii, uneori stari conflictuale; de obicei, aceste trairi sunt dominate de dorinta puternica de a se naste copilul.

Ce acte se intocmesc intre parintii biologi si mama-surogat
Cu totii am vazut cel putin un film american in care, dupa nastere, mama-purtatoare sau mama-surogat nu mai voia sa dea copilul parintilor biologici, motivand atasamentul fata de mica fiinta care s-a dezvoltat in pantecele ei. Tocmai pentru a preveni astfel de situatii, viitoarea lege prevede mai multe masuri de siguranta.

Mihaela Dragan, avocata la S.C.P.A. „Dragan si Asociatii, explica ce acte se vor intocmi inainte de inceperea procedurilor de reproducere umana asistata medical, intre cuplul asistat si mama-purtatoare sau mama-surogat, daca aceasta este necasatorita, acte autentificate la un Birou Notarial Public.

– Consimtamantul mamei-purtatoare sau al mamei-surogat de a ajuta cuplul reproductiv pentru am avea unul sau mai multi copii, prin participarea sa in procesul de fertilizare in vitro, sarcina si nastere.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5 6


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate