Ipsatia sau masturbarea la bebelusi exista? – Povestea sincera a unei mamici

Despre ipsatia sau masturbarea la bebelusi, subiect tabu, despre care greu gasesti informatii si cele mai multe sunt false, s-a decis sa ne vorbeasca o mamica.

Adina Antonescu, mamica Soniei, ne-a scris si ne-a povestit despre experienta prin care a trecut cu Sonia privind ipsatia sau masturbarea la bebelusi.

„Sunt mamica unei fetite de 16 luni, diagnosticata cu ipsatie, din cauza faptului ca isi incrucisa piciorusele si se incorda, adica manifestari ale masturbarii la bebelusi. Explicatia aceasta ca bebelusii se manifesta asa pentru ca se masturbeaza, ca au simtit candva placere acolo accidental si acum cauta sa simta din nou, este halucinanta pentru orice parinte care s-a confruntat cu aceasta problema. Doctorii neurologi recomanda sa ignoram acest comportament, ceea ce pentru mine nu a fost posibil si sunt sigura ca disperarea parintilor vine si din faptul ca nu exista tratament si trebuie sa ignore…

Experinta unei mame a carei fetita a fost diagnosticata cu ipsatie sau masturbarea la bebelusi

Vreau sa descriu exact prin ce am trecut cu acest diagnostic, pentru a ajuta alti parinti disperati, stiu cum e si este foarte important ca toti cei care se confrunta cu problema asta sa fie informati corect.
Fetita mea a inceput sa se manifeste asemanator ipsatiei in jurul varstei de 5 luni. Copil sanatos, nascut la termen, alaptat, iubit, dezvoltat impecabil. Nu am dat atentie mare pentru ca se manifesta rar. Pe la 7-8 luni cand a inceput sa mearga de-a busilea a inceput sa faca din ce in ce mai des. Se aseza pe burtica, isi incrucisa piciorusele, se inrosea la fata, transpira si se incorda din tot corpul.

Ce investigatii am facut pentru a depista ipsatia sau masturbarea la bebelusi

Am inceput investigatiile. Primii pediatrii cu care am vorbit au spus ca este o nebunie de-a ei si sa o lasam in pace. Nu cred ca un copil la 7 luni are nebunii de genul asta daca este sanatos. Alti pediatrii ne-au spus ca e bine sa o vada un neurolog. Inainte sa mergem la neurologie am vrut sa excludem variantele: candida, vreo infectie urinara, paraziti, bacterii etc.

Am facut toate analizele, amprenta anala, coprocultura, sumar urina si urocultura, analiza ptr candida, analize de sange, ne-am gandit ca e vreo anemie. Nicio problema, totul era perfect. Am mers la neurologie. In urma electroencefalogramei, care a fost ingrozitoare cu un copil de 12 luni, am exclus si epilepsia. Atunci a fost diagnosticata fetita cu ipsatie sau masturbarea la bebelusi.
Nu am acceptat pentru ca nu mi se parea ca fetita manifesta placere cand incrucisa piciorusele, parea mai degraba un discomfort mare. Am urmarit-o multa vreme pentru a descoperi ce anume ii declanseaza aceasta manifestare. Niciodata nu era la fel. Nu reuseam sa gasim nici macar o cauza. In urma coincidentei faptului ca se incorda mai tare dupa ce manca produse de panificatie, am crezut ca sunt crampe din cauza unei intolerante la gluten.

Am suspectat ca alimentatia ar fi de vina pentru instalarea ipsatiei

Am inceput imediat dieta fara gluten, si la recomandarea neurologului, am eliminat scutecul pe timpul zilei. In cateva zile, fata a renuntat la „ipsatie”. Nu se mai incorda deloc. Fericire mare ca am descoperit problema si era usor de eliminat. Am reinceput sa folosim scutece. Vreo doua luni nu a mai facut deloc, dupa care, cand am fost plecati in Asia si nu am avut la indemana produse fara gluten, am reintrodus glutenul, a reinceput ipsatia. Am fost convinsi ca glutenul este cauza.

A fost doar o coincidenta. Cand am avut posibilitatea, am reinceput dieta fara gluten, insa manifestarile nu au mai incetat. Si erau extrem de intense si dese. Nu mai intelegeam ce se intampla cu copilul meu. Nu stiam unde sa mai merg si ce sa ii fac. Pana intr-o zi cand eram la socrii, si bunica fetitei a spus: „pe vremea noastra nu exista masturbare la bebelusi si acum o treime dintre copii au asa ceva?!'

Bunicii se ingrijorau mereu , eu nu mai stiam ce explicatii sa dau, nici pentru mine nu era clar. Atunci, sotul a propus sa eliminam total scutecul de unica folosinta, pentru ca aceasta manifestare a aparut in acelasi timp cu aparitia scutecelor. Zis si facut. Din momentul ala am eliminat scutecul, am trecut la chilotei, fetita foloseste olita de la 7 luni, ceea ce ne este de mare ajutor. Urmatoarea zi a fost magica, pentru ca manifestarile au incetat total. Nu mai are nici stari de nervozitate, agitatie, este mult mai vesela, se joaca si singura, este mai linistita. Sincer, pot spune ca este alt copil. A scapat de un discomfort pe care il avea de 7 luni de zile.

Iata la ce concluzie am ajuns prinvid ipsatia sau masturbarea la bebelusi

In concluzie, IPSATIA LA BEBELUSI nu exista. Este o manifestare a unor bebelusi mai sensibili, care nu suporta scutecul de unica folosinta. Recunosc, scutecul este o super inventie si a ajutat foarte multi parinti, dar se pare ca anumiti bebelusi sunt mai sensibili si asa se manifesta in urma discomfortului din zona intima.

Daca aveti bebelusi care sufera de ipsatie sau masturbare la bebelusi si folositi scutece, va recomand sa le eliminati urgent sau sa le inlocuiti cu scutece textile.

Din pacate, aceste informatii nu sunt de folos pentru parintii ai caror copii au trecut de varsta scutecelor, comportamentul lor la varste fragede a fost ignorat, si au ajuns poate la varsta de 5-6 ani, si manifestarile s-au acutizat.

Va rog din suflet sa nu ignorati aceste informatii si sa le publicati pentru a veni in sprijinul unor parinti disperati, asa cum am fost si noi.

Sanatate multa tuturor copiilor!

Foto: Arhiva personala Adina Antonescu


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul