Saptamana 12 de sarcina

Ai intrat deja in saptamana 12 de sarcina? Vezi cât de mare e copilul tau in aceasta saptamana, la ce simptome sa fii atenta şi cum ar putea sa te ajute viitorul tatic.

Ce face fatul in saptamana 12 de sarcina

Organismul copilului incepe sa functioneze de-a binelea. Intestinele si rinichii fac ceea ce trebuie sa faca. In felul lor.

Lichidul amniotic se ocupa de curatenia mediului in care el creste.
Au inceput sa-i creasca unghiile si parul.

Cat de mare este copilul tau? Are 7,5 – 8 cm si „cantareste' 25 – 30 g.

Ce face mama in saptamana 12 de sarcina

Uterul tau creste si se ridica. Vestea buna este ca nu mai apasa atat de tare pe vezica urinara, asa ca, o vreme, nu vei mai merge chiar atat de des la baie.

Probabil ca nici greturile matinale nu te mai sacaie atat de tare. Parca esti mai odihnita saptamana aceasta.
Usoarele dureri de cap si ameteli sunt provocate de cresterea volumului de sange din corpul tau.

Cei din jur vor remarca stralucirea chipului tau. Nu este doar o perceptie subiectiva. Stiinta poate sa explice luminozitatea fetei prin cresterea volumului de sange, prin intensificarea secretiei glandelor sebacee, prin aceiasi universal responsabili si enigmatici hormoni…

Adevarul este ca, in aceasta perioada, tot universul conspira. Un nou om se pregateste sa apara pe lume iar tu esti mama lui.

Ce trebuie sa faca mama in saptamana 12 de sarcina

Este timpul pentru al doilea control prenatal obligatoriu.
Intre saptamanile a 11-a si a 13-a, trebuie efectuata a doua ecografie si dublul test pentru a vedea daca fatul se inscrie in grupul de risc pentru sindromul Down sau alte anomalii cromozomiale si genetice: sindromul Edwards, defecte de tub neural, fibroza chistica, sindromul de surditate.

Dublul test este un test statistic, de screening, in care se tine cont de:

  • varsta mamei;
  • varsta gestationala;
  • parametrii ecografici (translucenta nucala);
  • parametrii biochimici (free ß-hCG si PAPP-A)

Ca sa-ti fie mai usor:
Ofera-ti o mare placere. Stim ca de-abia asteptai: SHOPPING!!! Doar nu vrei sa umbli cu fermoarele desfacute si nasturii descheiati. Acum, ca te simti mai bine, poti sa colinzi magazinele cu haine pentru viitoare mamici. Gandeste-te ce sezon va fi cand vei avea nevoie de hainele speciale.

Este important sa nu suferi nici de frig nici de caldura. Rochii, salopete… te asteapta! Gata cu hainele stranse pe talie!

Incaltamintea cu tocuri joase, din piele moale are avantajul ca poate fi purtata si dupa. Evita sandalele cu cureluse subtiri, pentru ca picioarele tale se vor umfla la un moment dat. Evita sireturile, pentru ca, de la o vreme iti va fi imposibil sa ti le mai legi. Abia astepti, nu-i asa?

Ce poate sa faca tatal in saptamana 12 de sarcina

Ai tras cu ochiul la rubrica mamei? Nu te speria! N-o sa te trimitem cu ea la cumparaturi. Nu de alta, dar stim ca te plictisesti repede si risti sa-i strici toata distractia. Pentru shopping exista prietenele.

Seara, insa, ai putea s-o ajuti sa se simta mai bine. Maseaza-i mainile si picioarele ca sa-i antrenezi circulatia periferica.

Chiar daca nu are probleme de circulatie, masajul este atat de placut! Maseza-i spatele – usor, delicat, nu cu toata forta ta! – pentru ca muschii sa i se relaxeze. Daca vrei s-o impresionezi si sa fii eficient, alege un ulei de masaj, dar ai grija sa aiba o aroma proaspata, discreta.

Daca ai ajuns in  saptamana 12 de sarcina si nu le-ai facut deja, nu uita de a doua ecografie si de dublul test!

Text: Mihaela Serea, Consultant: dr. Gabriela Adriana Dinca, medic ginecolog, Maternitatea Polizu;
Foto: Dreamstime

Nu esti sigura in ce saptamana de sarcina esti? Introdu data ultimei menstruatii in calculator sarcina si afla detaliile


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina pe saptamani