TEST: Ce știi despre nou-născut?

1. Până la vârsta de 1 lună – Din punct de vedere medical, perioada de nou-născut este etapa cuprinsă între naștere și vârsta de 28 de zile. Este o perioadă în care organismul este supus efortului de adaptare la noul mediu de viață, cu numeroase fenomene tranzitorii

2. Între 2,8 și 3,6 kg – Când nou-născutul are mai puțin de 2,8 kg este considerat slăbuț, când are peste 4 kg este considerat dolofan. Varianta 2,8 kg-3,6 kg este o zonă de referință și nu un standard absolut.

3. Când înălțimea este într-un raport proporțional cu greutatea – Înălțimea nou-născutului se poate situa între 46 cm și 54 cm, cu o medie de 50 cm. Dar nici aceasta nu este un standard. Raportul greutate/înălțime este cel prin care se stabilește dacă un nou-născut este „armonios dezvoltat.

4. Între 10 cm și 16 cm – Nou-născuții la termen au, în medie, o circumferință a capului de 34-35 cm. Craniul pare foarte mare, dar volumul creierului continuă să crească în special în primii doi ani. Ajunge la un volum bine definit abia în jurul vârstei de 5 ani. Până la un an circumferința capului corespunde formulei de calcul: înălțime/2 + 10 cm.

5. Până la sfârșitul primului an – Fontanelele anterioară și posterioară pe care le palpezi pe craniul micuțului sunt două membrane foarte solide. Acestea corespund punctului de joncțiune, neosificat încă, între oasele craniului. Nu se sparg nici la spălatul cu șampon și nici la perierea părului.

6. Până în primele 24 de ore – Meconiul, primul scaun al nou-născutului are o culoare negru-verzuie, o consistență semisolidă și este inodor. E format din celule și din secreții ale intestinului, bilei și lichidului amniotic acumulate în timpul vieții intrauterine. La 70% din cazuri acesta este eliminat după primele 12 ore de la naștere, pentru 94% din cazuri, până în 24 de ore. Un semn de alarmă este atunci când eliminarea meconiului nu a avut loc în primele 24-48 de ore.

7. O substanță de protecție – Această substanță, numită vernix caseosa, acoperă de multe ori pielea nou-născuților, în straturi mai mult sau mai puțin groase. Se formează în cursului celei de-a opta luni de sarcină și protejează pielea fătului în contact cu lichidul amniotic. De obicei se absoarbe rapid, fără a fi nevoie să o cureți.

8. Nu există nici o explicație, aceasta va dispărea – Acest păr pe care îl observi pe corpul bebelușului se numește lanugo. Acoperă aproape în întregime corpul nou-născutului, mai puțin palmele, tălpile, buzele, unghiile, părțile laterale ale degetelor de la mâini și picioare. Nu are legătură cu schimbarile hormonale din timpul nașterii sau cu pilozitatea ulterioară a copilului. În mod normal acest păr cade în primele zile după naștere, dar dacă persistă nu te îngrijora. Ereditatea joacă un rol important. Se întâlnește mai ales la copiii prematuri sau la cei cu tenul mai închis la culoare. La aceștia poate persista până la vârsta de 3 ani.

9. Hormonilor materni restanți după naștere – Acești homoni traversează placenta, ajung în sângele copilului și, după naștere, determină o creștere în volum a glandelor sebacee mai ales la băieți. Se prezintă la suprafața pielii sub forma unor  mici umflături roșii, rotunde, solide, numite papule sau mici umflături cu o colecție de puroi numite pustule. Pot persista una sau două luni și dispar spontan, cu sau fără tratament.

10. Se poate schimba chiar și de mai multe ori – Copii din Africa și Asia se nasc cu ochi destul de maro. La caucazieni (albi) aceștia sunt mai degrabă gri sau albastru. De fapt, pigmentarea irisului nou-născutului se poate schimba de mai multe ori în prima lună de la naștere. Ochii vor căpăta culoarea finală în lunile 9-12. Atunci poți spune pe cine a moștenit exact.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul