10 lectii pe care le inveti de la copilul tau

Copiii sunt absolut minunati! Spuneam intr-un material anterior ca ei sunt cei mai buni experti in parenting pe care fiecare parinte il poate avea.

Suntem atat de preocupati insa, sa avem grija sa ii invatam pe ce mici tot ce stim, incat uitam sau pur si simplu, nu vedem lucrurile minunate pe care le putem invata de la ei.

Iata 10 lectii pe care le poti invata de la copilul tau

1. Fii sincera!

Orice parinte stie cat de sinceri pot fi cei mici, si cu siguranta si tu ai fost cel putin o data intr-o situatie in care te-ai simtit jenata de sinceritatea puiului tau. Insa aceasta caracteristica a lor este absolut minunata. Copiii nu isi ascund sentimentele, nu „se ascund dupa deget” si nici nu „infrumuseteaza” adevarul, ei pur si simplu spun ceea ce vad, simt sau gandesc. Recunoaste, nu-i asa ca ti-ar placea sa poti face si tu asta?

2. Razi in fiecare zi!

Asa cum spunea Charlie Chaplin, „o zi in care nu ai ras este o zi pierduta” si se pare ca cei mici traiesc dupa aceasta regula pentru ca ei au darul de a vedea ceva frumos si amuzat in tot ceea ce ii inconjoara si rad cu pofta in fiecare zi.

3. Nu iti face griji pentru ce gandesc cei din jurul tau

Gandeste-te doar la crizele de furie pe care le au copiii. Pe ei chiar nu ii intereseaza cine sa uita la ei, cum se uita sau ce gandesc despre ei in acele momente si continua sa tipe si sa se tavaleasca pe jos fara nici o problema. Copiii stiu cine sunt si nu au neovie de parerea celor din jur pentru a fii ei insisi. N-ar fi frumos tare daca si noi adultii am merge pe aceleasi principii? Oare n-am fi si noi, macar putin mai fericiti?

4. Foloseste-ti imaginatia!

Se stie bine ca cei mici au o imaginatie bogata, ce se intampla oare cu ea o data ce devenim adulti? Cel mai probabil ca ne lasam coplesiti de rutina de zi cu zi si imaginatia este complet data la o parte, insa cand devenim parinti, trebuie sa ne folosim imaginatia pentru cei mici si impreuna cu ei.

5. Nu te da batuta!

Copiii nu se dau niciodata batuti, inca de cand sunt bebelusi. Gandeste-te numai cat efort si cata munca trebuie sa depuna pana invata sa mearga de-a busilea, cate cazaturi inregistreaza pana reusesc sa mearga singuri in picioare, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca trebuie sa invete sa vorbeasca. Apoi, ce capacitate impresionata au de a insista si a exersa pana reusesc orice, de la un joc nou, la a obtine o amanare a orei de culcare sau jucaria noua pe care si-o doresc tare.

6. Nu iti face griji pentru maine

Copiii traiesc in prezent, cu totul si singurele momente in care se gandesc la ziua de „maine” sunt cele in care urmeaza o excursie, o petrecere sau este ziua lor de nastere, atat! Ce rost are sa ne bate capul cu ziua de maine, cand inca nu a sosit? Nu ar fi mai bine sa ne bucuram din plin de ziua de zi, iar de ziua de maine, sa ne ocupam…maine?

7. Incearca lucruri noi!

Copiilor nu le este deloc teama sa incerce lucruri noi, fie ca este vorba de un joc nou, un sport nou sau orice alta activitate noua, nu prezinta nicio urma de indoiala sau de frica pentru ca ei nu au ceea ce noi adultii avem din plin: teama de necunoscut si o zona de comfort bine delimitata din care rareori pasim.

8. Este in regula sa iti exprimi sentimentele!

Stii bine ca oricat si orice ai incerca, nu poti opri un copil de plans (mai ales in public) si asta se intampla pentru ca cei mici sunt impacati cu ceea ce simt si atunci cand simt, o fac cu toata fiinta lor, acelasi lucru se intampla si atunci cand isi exprima sentimentele. Insa noi ca adulti ne ascundem sentimentele si emotiile si nu le aratam decat atunci cand nu prea avem cum sa le evitam. Putem invata asta de la copiii nostri pentru ca o repriza buna de plans, din cand in cand, este chiar benefica si eliberatoare.

9. Fii curajoasa!

Lumea copiilor pare infinta, fara margini datorita faptului ca ei nu sunt constransi de frici sau de teama de esec sau rusine. Ei fac tot ceea ce isi doresc, cand isi doresc, pentru ca asa stiu ei ca trebuie, nu stiu alta varianta. Asa ca data viitoare cand vrei sa dansezi, sa canti sa faci orice, fa-o si nu te mai lasa limitata de granitele pe care tu singura ti le impui.

10. Uneori, fii egoista!

Cand esti copil, aproape totul este despre tine si stii bine despre ce vorbesc: „mami vreau lapticul in canuta verde”, „mami vreau in parcul cu toboganul rosu”, „mami vreau sa ma iei in brate” etc. Intr-adevar nu este deloc in regula pentru un adult sa fie complet absorbit de propria persoana, insa un pic de egiosm din cand in cand este bun, astfel ca poti cere un pic de timp „pentru tine” fara nicio urma de vinovatie deoarece ca sa poti avea grjia de puiul tau, trebuie inainte sa ai grija de tine.

Acestea sunt doar o mica parte din lucrurile minunate pe care le putem invata de la copiii nostri, pentru ca fiind atat de sinceri si de inocenti, au atat de multe lucruri frumoase de transmis si tot ceea ce avem noi de facut in calitate de parinti, este sa fim atenti la tot ceea ce ne transmit.

Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie