Copiii favorizați de părinți riscă să devină adulți depresivi

Studiile arată că aproximativ 60% dintre mame și 70% dintre tați au un copil favorit. Asta nu înseamnă că nu-i iubesc pe ceilalți, ci doar că au o slăbiciune pentru unul dintre ei din diferite motive.

În mod surprinzător, favorizarea unuia dintre copii nu este în detrimentul celorlalți, ci chiar în detrimentul lui, a copilului favorit.

Cercetări ample au arătat că în cazul unui copil favorizat de părinți riscul ca acesta să ajungă depresiv la maturitate este unul foarte mare. În orice caz, mult mai mare decât în cazul fraților sau surorilor lui.

Profesorul Jill Suitor, cel care a coordonat studiul este de părere că prețul plătit de copilul favorizat de părinți este unul mult prea mare.

'Este un cost ridicat pentru faptul că acei copii favorizați se simt mult mai apropiați de mamele lor. Acești copii sunt predispuși la maturitate la depresie. Acest preț ridicat e cauzat și de tensiunea pe care un copil favorizat o resimte din partea fraților săi, dar și din responsabilitatea extremă pe care acest copil o simte față de mama sa atunci când ajunge la maturitate', spune profesorul.

Studiul a fost realizat analizând 725 de copiia ajunși la maturitate și sentimentele pe care aceștia le au, nivelul lor de apropiere emoțională față de părinți, mândria, situațiile de conflict în care sunt implicați, dezamăgirea față de viață.

În urma analizelor amănunțite ale factorilor enumerați și nu numai a acestora, specialiștii au ajuns la concluzia că adulții care în copilărie au fost favoriții mamei lor sunt cei mai dezamăgiți de viață, sunt implicați în numeroase situații conflictuale și raportează mult mai multe simptome de depresie.

Studiile au arătat de asemenea că acei copiii care se simt mai apropiați de mame decât se simt frații lor și cărora, într-o formă sau alta, mama le acordă mai multă atenție nu au o legătură emoțională la fel de strânsă cu frații lor. Mai mult, la maturitate legăturile lor emoționale în general au de suferit.

Deși sunt puțini părinții care conștientizează și mai și recunosc faptul că au un copil favorit, studiile arată că se întâmplă în cazul a peste 60% dintre mame.

Mai mult, un studiu amplu a arătat că mamele tind să prefere copilul în care ele însele se regăsesc mai mult și au chiar tendința de a fi mai protectoare cu el până la vârsta maturității și după aceea.

O relație tensionată cu frații din cauza faptului că un părinte favorizează un copil are efecte în cazul copilului favorizat și atunci când vine vorba despre relațiile sentimentale, romantice ale acestuia la maturitate.

Așadar, felul cum părinții se comportă cu copii și felul cum le arată afecțiunea la vârste fragede le influențează acestora toată viața, le influențează felul cum percep viața și relațiile semenii lor.

Sursă: dailymail.co.uk
Text Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie