Rolul hormonilor in timpul sarcinii

Din momentul in care are loc conceptia, corpul tau incepe sa se adapteze pentru a putea hrani si a ocroti copilul. In timp ce de unele dintre aceste schimbari iti dai seama, este posibil ca altele sa nu se observe imediat.

Sarcina este o perioada de activitate hormonala intensa. Productia de hormoni se mareste foarte mult si, de asemenea, sunt produsi noi hormoni, specifici sarcinii.

Progesteron

Acest hormon exista si in corpul femeilor care nu sunt insarcinate, dar la niveluri mult mai scazute.

Produs mai intai de ovare, iar apoi de placenta in saptamanile 8 si 9, progesteronul are un rol important in pastrarea sarcinii, inclusiv prin impiedicarea uterului sa se contracte puternic si sa il puna pe bebe in pericol.

Progesteronul mentine functiile placentei, fortifica peretii pelvisului in pregatirea travaliului si relaxeaza ligamentele si muschii din corp.

Un alt rol-cheie al progesteronului este acela de a pregati sanii pentru producerea laptelui.

De asemenea, progesteronul face intestinele sa fie mai lenese, provocand uneori constipatie, dar si o senzatie de plin' dupa masa.

HCG – Gonadotropina corionica placentara

Acest hormon, secretat de placenta care se dezvolta din momentul implantarii ovulului fecundat in uter, este cunoscut ca hormonul sarcinii', pentru ca este cel pe care se bazeaza testele de sarcina.

HCG este foarte important, deoarece declanseaza activitatea hormonala necesara pastrarii sarcinii.

Estrogen

Acesta este un alt hormon prezent la niveluri ridicate in timpul sarcinii. Estrogenul ajuta la pregatirea peretelui intern al uterului pentru sarcina, crescand numarul de vase de sange si glande din uter.

De asemenea, estrogenul are ca efect si o crestere a volumului de sange, ceea ce poate duce, uneori, la sangerari ale gingiilor sau la sangerari nazale.

Somatomamotropina corionica umana (HCS)

Denumit si lactogen placentar uman (HPL), acest hormon este reglat de estrogen si este produs in cantitati mari in placenta. Are un rol in dezvoltarea copilului si mobilizeaza grasimile pentru producerea de energie.

Calcitonina conserva calciul si amplifica sinteaza de vitamina D.

Relaxina ajuta colul, muschii pelvieni, ligamentele si incheieturile sa se relaxeze, in pregatirea nasterii.

Tiroxina – Acest hormon este necesar pentru dezvoltarea sistemului nervos central al copilului. De asemenea, creste consumul tau de oxigen si ajuta copilul sa proceseze proteinele si carbohidratii.

Insulina ajuta copilul sa stocheze nutrienti in corp si regleaza nivelul de glucoza.

Prolactina ajuta la pregatirea sanilor pentru alaptare si, totodata, la cresterea copilului.

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii