Comportamentul la extreme

Copilul foarte timid este neincrezator in fortele sale, are o imagine negativa despre el, porneste de la ideea ca nu poate fi acceptat asa cum este, nu se simte in siguranta in afara familiei.

De ce?

  • poate pentru ca asa sunt si alti membri ai familiei sale, pentru ca i s-a tot repetat ca el este un timid,
  • poate ca are o mama anxioasa
  • poate persoana care s-a ocupat de copil pana la intrarea in colectivitate l-a tot speriat cu lumea rea de afara, ca sa il poata tine sub control,
  • pentru ca i s-a spus in mod repetat ca el nu poate face lucruri ca ceilalti copii,
  • pentru ca a fost comparat cu ceilalti sau chiar cu propriii parinti la varsta lui.

Dar ce se intampla cu copilul care nu are niciun fel de retinere, uneori nici rusine? El este primul care iti sare in fata cand intri in clasa, intrebandu-te cine esti si ce cauti.

Un asemenea copil nu s-a sfiit sa isi dea pantalonii jos si sa faca pipi in curtea scolii in fata elevilor si a profesorilor, doar pentru ca l-a trecut necesitatea fiziologica si nu vedea de ce nu ar face asta acolo, atunci!

De multe ori, acestui copil nu prea i-au fost impuse reguli acasa sau daca au fost stabilite, i s-a permis sa le incalce ori de cate ori a vrut, asa incat nu considera necesar sa tina cont de regulamente sau decenta.

Sau poate ca acest copil a fost extrem de constrans in anumite medii (acasa sau in colectivitate), abuzat emotional sau fizic, incat a simtit nevoia sa rabufneasca in comportamente lipsite chiar de bun-simt, nu numai de autocontrol, la un moment dat.

Un copil nu se naste tacut sau vorbaret, timid sau dezinhibat. Personalitatea si comportamentul se dezvolta.

Ce se ascunde in spatele unei reactii
Pusi in situatii diferite fata de cele carora le fac fata in mod obisnuit, copiii reactioneaza neasteptat. Unii se retrag, altii se comporta „exhibitionist, sau, dimpotriva, complet „anti-social. Reactiile la neprevazut ascund probleme dintre cele mai diverse.

Tulburare anxioasa
Copiii cu tulburare de personalitate evitanta evita activitatile scolare care implica un contact interpersonal semnificativ, din cauza fricii de critica, dezaprobare sau respingere.

In plan social, evita sa-si faca noi prieteni, in afara de cazul cand sunt siguri ca vor fi simpatizati si acceptati fara critica. Ei pot actiona cu retinere, au dificultati in a vorbi despre ei insisi si isi retin sentimentele intime, de frica de a nu fi expusi, ridiculizati sau facuti de ras.

Personalitatile evitante percep esecul ca pe o catastrofa, un eveniment rusinos care ii devalorizeaza ca persoane, ca pe o tragedie din care nu-si pot reveni. Esecul este sinonim cu respingerea si singuratatea.

Ce nu ti-am spus!

  • Extremele descrise nu sunt strict tulburari mentale, dar pot fi componente ale lor.
  • Tacutii si timizii pot apartine tipului de tulburare de atasament reactiva tulburarii anxioase sau depresive.
  • „Guralivii pot masca un comportament specific ADHD sau tulburare de comportament disruptiv.
  • Este bine sa se intervina cand comportamentul constituie factor perturbator pentru colectivitate.
  • Cea mai potrivita interventie in probleme de comportament este psihoterapia cognitiv-comportamentala.
  • Nu lasati sa evolueze aceste dificultati de adaptare a copilului la mediul social: rareori se diminueaza.

Text: Cristiana Haica;
Foto: Shutterstock.com

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament