Ce am facut atunci cand copilul meu s-a lovit la nas

Corina, mamica lui Mathias in varsta de 1 ani si 8 luni, ne povesteste experienta prin care a trecut cu baietelul ei atunci cand a cazut si s-a lovit la nas, ce pasi a urmat si ce recomandari a primit de la medicii de la urgenta.

Intr-o dupa-amiaza, Mathias cade si se loveste cu nasucul in tocul de la usa. Incepe sa curga sange pret de 2-3 minute, apoi se opreste si se calmeaza si Mathias.

Incerc sa curat nasucul si gurita dar refuza orice fel de atingere in zona traumatizata. Pleaca impreuna cu bunicii in parc, alearga, se joaca, fara niciun semn ca ar fi fost ceva mai grav decat o simpla lovitura usoara la nasuc.

Revine acasa si intr-o clipa de neatentie se atinge iar in zona afectata. Atunci am sesizat ca de fapt lui nu ii curgea sange din nas ca la o banala lovitura ci cartilagiul dintre nari se taiase asa ca plecam de urgenta la spitalul pentru copii Grigore Alexandrescu, din Bucuresti.

Ajunsi acolo suntem directionati catre sectia de UPU (Unitatea de Primiri Urgente) intrucat se vedeau inca urmele de sange. Suntem preluati in aproximativ 10 min in camera de urgente minore unde dupa intocmirea fisei doctorul incepe controlul la nivelul intregului corp pentru a vedea daca a mai suferit si alta leziune.

Ultimul control efectuat a fost la nivelul nasului acolo unde in momentul atingerii piramidei nazale Mathias a inceput sa tipe de durere. Suntem trimisi de urgenta la Radiologie si ulterior la ORL pentru interpretare imagistica.

Medicul de garda de la ORL ma informeaza ca nu exista urme de fisuri sau fracturi si recomanda inchiderea plagii. De acolo suntem redirectionati catre Chirurgie Plastica. Dupa o asteptare de aproximaiv o ora intram si suntem informati ca Mathias va merge impreuna cu doctorul si asistenta intr-un alt salon unde vor efectua sutura.

Dupa ce m-au intrebat iar despre locul, conjunctura, ora la care s-a intamplat (si mi-au spus sa tin cont pe viitor sa ma prezint la camera de garda in maxim 6 ore de la incident) mi-au comuincat faptul ca ii vor da cu un spray pe baza de lidocaina (un anestezic local) care oricum il va ustura foarte tare si apoi vor coase zona afectata. Cred ca tot procesul a durat aproximativ 5 minute – desi a parut o eternitate!

A urmat „instructajul”:
1. Evitarea traumatismului: nu are voie sa atinga zona respectiva
2. Toaletare locala cu Rivanol si se aplica Baneocin unguent de cate ori este necesar
3. Comprese cu gheata invelita in tifon steril cate 10 min, la fiecare ora
4. Daca se inroseste zona afectata sa ne prezentam de urgenta la control

5. Programarea pentru scoaterea firelor (peste 5 zile).
6. Nurofen sirop cate 5 ml din 8 in 8 ore timp de 3 zile.

M-au atentionat de asemenea, ca se va inflama zona respectiva si ca se va umfla destul de tare iar ca „tratament” mi-au recomandat compresele.

Foto: 123rf.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau