Invata-l sa imparta cu ceilalti

Daca nu avem la dispozitie un alt copil pentru acest exercitiu, il vom face noi, acasa. Cumparam o jucarie noua si o aratam copilului spunandu-i ca este jucaria mea. Daca o vrea, ii spunem – „vreau sa ti-o dau sa te joci si tu cu ea, daca imi dai si mie sa ma joc cu jucaria X , care e a ta. Apoi faceti schimbul. Dupa cateva minute, va cereti jucaria inapoi, oferindu-i jucaria X copilului – „acum vreau sa ma joc cu jucaria mea, poti sa mi-o dai inapoi, sau vrei sa ne jucam impreuna cu ea?.

Mentionez ca acea jucarie noua va ramane pentru un timp mai indelungat in proprietatea parintilor, nu va fi lasata la dispozitia copilului, caci ar putea intelege ca isi poate insusi orice jucarie de la oricine. Ea poate fi folosita numai la schimb.

Teatru de papusi cu jucarii…

Conceptul de a imparti cu altcineva un bun nu se formeaza inainte de varsta de cinci ani, ca urmare un copil mai mic nu poate intelege logica rugamintii „da-i si lui.

In cazul celor mici, o foarte buna modalitate de a inva­­­­­­ta sa imparta cu ceilalti poate fi aceea de a folosi un obiect (jucarie) un timp limitat (10 minute, de exemplu), apoi sa il dea altcuiva, iar dupa alte 10 minute sa il ia inapoi. Rezistati crizelor de plans si abateti atentia copilului catre altceva.

Daca cel mic chiar are o jucarie favorita pe care nu vrea sa o imparta cu altci­neva, nu o scoateti in pu­blic sau la joaca atunci cand copilul are musafiri, caci raniti sentimentele tuturor daca o faceti.

Invatati-l de mic (de foarte mic, chiar) sa doneze jucarii copiilor fara parinti sau celor saraci.

Daca nimic nu pare sa mearga, organizati teatru de papusi cu jucarii (un catel si un ursulet, de exemplu) care se joaca alaturi de alte jucarii (mingiute, cuburi etc.) si isi dau una alteia jucariile – deci imprumuta, dau ina­poi, relationeaza corect.

Donand jucarii copiilor sarmani, cel mic nu numai ca isi va dezvolta latura compasiunii, dar va invata si sa daruiasca…

Text: Cristiana Haica; Foto: HEPTA, DREAMSTIME.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 2 - 3 ani