Mos Nicolae – Obiceiuri si traditii

Legenda lui Mos Nicolae

De mic copil, Nicolae era foarte credincios, bland si ascultator fata de parintii sai. Lui ii placea sa-si stie totdeauna trupul ingrijit si sufletul curat si cu multa dragoste ii ajuta pe cei saraci, facandu-le daruri folositoare. Pentru toate faptele lui bune, cand Nicolae a ajuns mare, Dumnezeu l-a facut episcop si sfant. Rugaciunile Sfantului Nicolae au fost totdeauna ascultate si implinite de Dumnezeu. Pentru aceste rugaciuni Dumnezeu a facut si face multe minuni.

Iata cum a ajutat odata pe copiii unui om sarac din orasul sau: Era un om care avea trei fete. Pentru ca nu avea cu ce trai, omul se gandea ca, daca ar vinde fetele sale unor oameni pacatosi, iubitori de placeri, ar castiga destui bani cu care sa poata trai din belsug. Dumnezeu i-a descoperit Sfantului Nicolae gandul omului sarac. Afland ce gand pacatos avea acel om, Sfantul Nicolae s-a dus noaptea, pe ascuns, la casa saracului si i-a aruncat pe fereastra o punga cu bani de aur, apoi s-a intors la biserica sa, nestiut de nimeni.

Afland banii, tatal a multumit lui Dumnezeu si cu ei si-a casatorit prima fata cu un tanar credincios. Dupa un timp, Sfantul Nicolae a aruncat noaptea prin fereastra saracului o alta punga cu bani de aur si indata s-a facut nevazut. Asa a fost ajutata si a doua fata sa se casatoreasca cu un tanar credincios spre a duce o viata placuta lui Dumnezeu.

Cand a aruncat Sfantul Nicolae pe fereastra si a treia punga cu bani de aur pentru cea de-a treia fiica, tatal fetelor a fugit dupa el si, ajungandu-l, l-a cunoscut si i-a multumit cu lacrimi pentru marea lui bunatate. Sfantul Nicolae l-a mangaiat si l-a rugat pe acel om sarman sa nu spuna nimanui taina darurilor sale. Sfantul Nicolae iubeste mult copiii cuminti si le trimite daruri frumoase.

 

Text: Iulia Sandu

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie