Mamele care merg la consultații în timpul sarcinii ar putea primi, gratuit, hăinuțe și produse pentru îngrijirea bebelușilor

Mamele care merg la consultații medicale în timpul sarcinii să primească la naștere haine și produse pentru bebeluși. Asta prevede un nou proiect de lege inițiat de curând.

Scopul acestei inițiative legislative este să reducă numărul femeilor însărcinate care pe parcursul sarcinii nu merg la medic și se expun astfel pe ele, dar și pe copii la riscuri mari.

„Legea are ca scop stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin acordarea gratuită, pentru fiecare nou-născut, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă.

Sprijinul material se acordă o singură dată, la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale”, se arată în proiectul depus la Senat.

Cei care au inițiat proiectul susțin că cifrele privind mortalitatea în rândul nou-născuților și al femeilor gravide sunt tragice. Și asta pentru că în România, doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii.

Potrivit datelor prezentate de cei care au avut această inițiativă legislativă, România înregistrează valori record ale mortalităţii materne şi infantile. În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă din prima zi de viaţă, la nivel european, România rămâne ţara cu cea mai mare incidenţă, cu 9,80%. Tot în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore, iar principala cauză este prematuritatea.

Deputații speră că prin această lege vor reuși să stimuleze mai multe femei însărcinate să meargă la controale în timpul sarcinii și recomandă cel puțin opt consultații pe parcursul celor nouă luni.

Cei care au inițiat proiectul spun că nici costurile pentru hăinuțe și produse de îngrijire nu ar fi unele mari dacă s-ar reduce numărul mamelor și copiilor care ar prezenta probleme de sănătate. Deputații susțin că costurile anuale ale acestei măsuri de prevenţie sunt echivalente cu cele pentru o singură zi de tratament pentru toţi prematurii.

Acest proiect de lege privind motivarea femeilor însărcinate de a merge la medic pe parcursul sarcinii a fost elaborat după modelul Finlandei. Această țară a introdus un astfel sprijin material încă din 1938, pentru combaterea mortalităţii infantile în familiile sărace.

Sursa: Mediafax
Text: Alina Serea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sarcina