Și-a dorit enorm un copil și a făcut tot posibilul să-l aibă cu toate că diagnosticul medicilor a fost foarte clar!

Foarte multe femei se confrunta în ziua de astăzi cu o mare problemă: cea a infertilității. De fapt, nu este numai o problemă a doamnelor, ci este o afecțiune de care se lovesc și mare parte dintre bărbați.

Cabinetele medicilor ginecologi, dar mai ales cele ale specialiștilor cu competențe în fertilitate, sunt pline de cupluri care își doresc enorm un copil, dar din cauza acestei afecțiuni nu-l pot avea.

Visa sa devină mămică încă de la vârsta de 18 ani. Nu-și făcuse planuri stricte, dar îi spunea mereu tatălui ei că-și dorește cel putin doi copii, tocmai pentru că ea fusese singură la părinți și suferise mult că nu a avut un frate sau o soră. Silviana, căci despre ea este vorba, este o femeie care a simțit pe pielea ei cum este să-ți dorești cu ardoare un copil, dar să nu-l poți avea din motive medicale. Are aproape 40 de ani și, după ce și-a văzut visul împlinit, a fost de acord să ne spună povestea ei.

Avea o relație frumoasă de mulți ani cu omul care la un moment dat i-a și devenit soț. Atât ea, cât și alesul inimii, își doreau copii, dar nu și-au propus niciodată să-i aibă într-o anumită zi. Asta până în 2012. Văzând că în decursul anilor nu au fost binecuvântați cu un copilaș, Silviana Popa și soțul ei au mers la doctor. După multiple investigații li s-a pus diagnosticul de infertilitate și li s-a spus că singura modalitate în care pot deveni părinți este fertilizarea in vitro.

'Pe noi nici nu ne-a interesat a cui este vina', nu am privit lucrurile așa. Pentru noi a contat că e o problemă a noastră și am căutat soluții să vedem cum o rezolvăm. Am făcut tot ce a ținut de noi, de la tratamente, până la investigații, tot ce a fost necesar', ne povestește Silviana.

Ea spune că infertilitatea e un diagnostic destul de greu de primit și contează mult și felul în care ți se dă această veste nu tocmai plăcută. Mai ales pentru o femeie, este important ca partenerul să îi fie alături și să își dorească să meargă împreună pe același drum.

După s-a obișnuit cu ideea, femeia a făcut două fertilizări, însă nici una nu a dus la rezultatul mult așteptat. Într-o bună zi, o mătușă de-a ei a văzut la televizor un reportaj despre un doctor grec care, culmea, profesează și la câteva clinici din România și i-a dat repede de veste. Hotărâtă să mai încerce măcar o dată, tânăra și-a făcut o programare la dr. Andreas Vithoulkas, căci el era pionul principal în reportajul respectiv, medic specialist în obstretică-ginecologie, cu competențe în infertilitate.

'Îmi aduc aminte și acum că la prima vizită ne-a luat o foaie de hârtie, a desenat totul și ne-a spus exact ce putem face. Ca pentru copii, să înțelegem tot, să nu avem nicio necunoscută. A contat foarte mult stilul domnului doctor, pentru că ne-a răspuns la toate întrebarile și, în primul rând, ne-a dat încredere', adaugă Silviana.

Sfătuită de specialist, femeia s-a pregătit pentru o nouă fertilizare in vitro. A urmat tratamentul de pregătire aici, apoi, pentru puncția foliculară și pentru embriotransfer, a ales să plece la o clinică din Atena unde profeseaza și dr. Vithoulkas atunci când nu este în România. A avut trei embrioni de foarte bună calitate și, după experiențele anterioare, atât ea cât și soțul ei își doreau să îi implanteze pe toți, ca să fie siguri că măcar unul se prinde. La recomandarea dr. Pantos, șeful clinicii din Atena, a acceptat însă să implanteze numai doi. Și asta pentru că i s-au dat asigurări că totul arată foarte bine și este recomandat să se limiteze doar la doi. Din fericire s-au prins amândoi.

'Nu mi-a venit să cred atunci când am făcut BHcG (n.red. – analiza de sânge care iti confirmă sau nu sarcina). Am făcut analiza în ultima zi lucrătoare din an, în 2014, iar anul nou mi-a adus vestea că sunt însărcinată. In momentul în care am avut confirmarea ecografică, tot ce mi se întâmplase până atunci, parcă s-a șters cu buretele. De când le-am auzit inimioarele, am uitat de experiențele neplăcute din urmă, de injecții, de tratamente, de banii cheltuiți, de tot. Tot ce conta era că sunt sunt însărcinata și, mai mult decât atât, era vorba despre gemeni', își amintește femeia, vizibil emoționată.

Sarcina a decurs absolut normal, fără nici o problemă. Băiețeii Silvianei s-au născut la 36 de săptămâni, așa cum se întâmplă în multe cazuri cu gemeni, cântărind 2.700, respectiv 2.900 de grame.

'E cea mai frumoasă experiență pe care o trăiesc și nu o pot compara cu nimic. Băieții mei nu sunt gemeni indentici. Au trăirile proprii, expresiile proprii, un fel aparte în care mă privesc. Au personalități puternice, cum le stă bine unor Lei Acum au puțin peste 6 luni, facem deja primii pași în diversificare', spune extrem de mândră și fericită, mămică celor doi băieței.

Ce spune specialistul

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, a făcut Facultatea de Medicină în România, apoi specializarea la Atena, la clinica doctorului Pantos, unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul fertilizării in vitro. S-a întors în România pentru că a simțit că aici e mai multă nevoie de el.

 

'Aici fertilizarea este încă la început și cred că pot să ajut cu experiența mea să facem pași pentru ca această procedură medicală să fie mai larg răspândită', declară medicul.

 

Acesta spune că un cuplu trebuie sa ceară ajutorul specialistului atunci când nu există reușită după un an de încercări de a obține o sarcină pe cale naturală.

Excepție fac femeile care au peste 35 de ani. Aceste ar fi bine să meargă la medic după 6 luni în care au încercat să obțină o sarcină pe cale naturală. Timpul lor este puțin mai limitat de vârsta femeii, care începe să nu mai aibă ovocite de calitate după 35 de ani, iar sarcinile fie se obțin mai greu, fie pot exista probleme de anomalii genetice.

 

'Este bine ca respectivul cuplu să se adreseze unui specialist în infertilitate pentru ca în felul acesta pot avea în timp mai rapid un diagnostic corect și un tratament adecvat problemei fiecărui cuplu', spune dr. Vitoulkas.

 

Medicul împarte cu cuplul și reușita, și insuccesul unui tratament. Atunci când totul se termină cu bine, dr. Vithoulkas se bucură pentru reușita fiindcă știe că a putut să contribuie la îndeplinirea unui vis important al cuplului și spune că este un sentiment cu totul aparte.

 

'Cand e vorba de insucces, e important când poate merge cuplul mai departe. Încerc mereu să îi conving să facă o noua încercare. Factorul psihologic este foarte important în acest proces, de aceea medicul, încrederea în el și felul în care are loc comunicarea cu cuplul sunt foarte importante. E nevoie, uneori, să fii ca un fel de psiholog al cuplului și să îi susții în încercarea de a avea copii. Le spun mereu celor cu care merg până la capăt în această procedură, că trebuie să facem tot ce ține de noi ca să reușim, dar nu suntem Dumnezeu. Nu poate nimeni să garanteze 100% reușita', a conchis specialistul.

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Preconceptie