Mami si tati se despart

Atentie mamelor care, chiar daca nu sunt (inca) in situatia de a divorta, isi adjudeca de la nastere copilul. El este numai si numai copilul lor si nu fac nimic pentru ca tatal sa intre in contact, in relatie cu el.

Copilului trebuie sa i se vorbeasca despre tata imediat dupa nastere, sa ii fie aratat, sa i se faca posibila legatura afectiva cat mai repede. Multe mame cad in capcana posesivitatii fata de copil, mai ales daca acesta este baiat. Nu reusesc la fel de bine cu fetele, deoarece ele sunt atrase instinctiv spre tata.

Baiatul se lasa prins in „capcana afectiva a mamei. La un moment dat, in mintea bebelusului va aparea mirarea: „Ce cauta asta aici? Daca mamei nu ii place, eu de ce sa il iubesc?.

Teama ca parintii regreta ca au copil – copilul are impresia ca parintii, daca divorteaza, regreta pasul facut, casatoria. Copilul crede ca ei regreta si faptul ca el exista – ca rezultat al acestei casnicii – si atunci se pot produce schimbari dramatice in echilibrul psihic al micutului, cu repercusiuni asupra vietii de adult.

Pentru a usura „travaliul” afectiv al copilului in situatia de divort, este bine ca ei sa ramana in casa in care au crescut, in mediul lor familiar. Este contraindicat ca un copil, din cauza separarii parintilor, sa fie constrans sa isi paraseasca locuinta, scoala, gradinita, orasul, deoarece acest lucru va duce la „intarziere scolara.

Din pacate, studiile arata ca doar mai putin de 40% dintre divorturi au ca motiv situatii conflictuale majore, restul au motive sinonime cu „nu am fost fericiti, asa cum ne asteptam sa fim.

Cum sa-ti ajuti copilul:

  • Asculta-I cand vrea sa isi exprime temerile, ingrijorarile, chiar daca spune acelasi lucru de sute de ori.
  • Raspunde-i cinstit la intrebari, incearca sa ii lamuresti problemele care il ingrijoreaza.
  • Pastreaza cat de mult rutina din viata copilului pentru a mentine stabilitatea, securitatea, consistenta.

Depresia
Tristetea legata de asemenea evenimente poate fi insotita de sentimentul lipsei de speranta, deznadejde – care duc la depresie, la copii asta manifestandu-se si sub forma furiei.

Copilul isi poate neglija anturajul, temele, orice ii producea bucurie inainte. Poate avea chiar comportamente autodistructive. Incurajati copilul sa isi exprime sentimentele, spuneti-i ca este absolut firesc sa simta asa si ca situatia se va imbunatati. In ambele situatii apelati la ajutor specializat.

Reactiile copiilor la divort
Parintii proiecteaza sentimentele pe care le traiesc in perioada divortului asupra copiilor. Ei bine, copiii nostri au relatii, experiente si nevoi diferite de ale noastre, iar sentimentele lor fata de celalalt parinte pot fi chiar foarte diferite de ale noastre.

Daca au asistat la multe conflicte intre parinti, ei pot pretinde uneori ca simt la fel ca si parintii lor. Mai mult, daca si parintii tai au divortat si tu divortezi la randul tau, poti experimenta sentimente mult mai intense si complexe, iar acestea pot distorsiona, amplifica sau diminua perceptia ta despre ce crezi ca ar simti copilul tau. Cere ajutor specializat!

Ce cred copiii?
Majoritatea copiilor crede ca divortul parintilor are legatura si cu ei (cumva, se fac vinovati de acest lucru). Le vin in minte momente cand s-au certat cu parintii, cand au facut diverse prostii, i-au suparat pe parinti si se autoacuza.

Sau se tem ca parintii nu ii vor mai iubi nici pe ei, sau ca nu il vor mai vedea niciodata pe unul dintre parinti. Fiti foarte rabdatori si asigurati copilul ca va fi iubit in continuare de ambii parinti si ca nu el este vinovat de despartirea parintilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii