TEST: Știai că cel mic este un geniu?

Răspunsuri corecte:

1. cordonul ombilical
Prima jucărie a fătului este cordonul ombilical. În uter, există o jucărie. Uimitor, nu? Textura și forma cordonului ombilical oferă bebelușului o experiență diferită față de cea a suptului degetului. Cordonul este lung, cu o suprafață striată și se poate îndoi în toate direcțiile, ceea ce pentru făt este o distracție captivantă.

 

2. cafeaua este un excitant
Pe timpul sarcinii, gura fătului se umple regulat cu lichid amniotic în care el plutește: din a șasea lună de sarcină el distinge dacă lichidul amniotic are un gust amar, dulce sau acid. Pare incredibil, dar copilul asociază anumite gusturi și cu efectele pe care respectivele produse înghițite le produc. Când mama bea o ceașcă de cafea, respirația și ritmul cardiac cresc din cauza cofeinei. Fătul are aceleași reacții de excitabilitate sau nu, dacă mama va bea o cafea decofeinizată.

 

3. pentru a rezista șocului nașterii
În momentul nașterii și timp de două ore după, copilul este dopat cu un aflux brusc de adrenalină. Acest hormon „al stresului îl ajută în a suporta mai ușor durerea din timpul nașterii și în activarea tuturor organelor sale vitale atunci când scoate primul țipăt și cordonul ombilical este tăiat. După două are, nivelul revine la normal și nou-născutul se poate odihni.

 

4. ai fost la coafor
De la o lună începând, copiii știu să asocieze o voce feminină cu un chip feminin. Unul dintre reperele lui vizuale este părul. Cum în ceea mai mare parte a timpului se uită la chipul mamei, dacă tu îți schimbi vizibil coafura, îi va fi mai greu să te recunoască.

 

5. tatăl, frații sau surorile
De la vârsta de două luni, bebe distinge perfect trăsăturile distinctive ale unui chip uman cu care intră mai des în contact și își amintește cu precizie trăsăturile părinților, fraților sau surorilor lui. Poate face chiar diferența între o fotografie a mamei sale și cea a unei alte persoane.

 

6. stilul tău de mers
Începând cu 3 luni, copiii sunt atrași de mișcările corpului omenesc. Ei recunosc mersul și gesturile persoanei care se ocupă de ei cel mai des, în special mersul mamei și al tatălui.

 

7. presupune care sunt intențiile tale
La 5 luni, un bebeluș descoperă noțiunea de intenție urmărindu-te cu privirea. El învață și că există o legătură între actul de a privi către un obiect și a-l lua apoi. Când vede că te uiți la o jucărie sau la biberonul lui, va anticipa că îi va fi oferit sau confiscat.

 

8. să dea ordine
Chiar dacă nu poate vorbi, în jurul vârstei de 6 luni copilul descoperă ceva foarte interesant: dacă își îndreaptă degetul către un obiect pe care îl doresc, mama sau tata îl iau din locul care pentru el nu este accesibil și i-l dau. A arăta cu degetul îi permite copilului să interacționeze cu cei din jur, să le „explice cumva ce vor.

 

9. are propriul spectacol care să te facă să râzi
De la naștere, copilul își amintește o serie de comportamente care l-au ajutat să-ți atragă atenția și să obțină săruturi, îmbrățișări, zâmbete și râsete. Acum știe și el să te tachineze: se preface că îți dă jucăria lui preferată, și apoi o retrage repede din fața ta astfel încât să n-o poți prinde. În acest timp își scoate la atac grimasele de adevărat clown care-ți vor declanșa cu siguranță și ție râsete pe măsură.

 

10. toate limbile din lume
Cercetătorii și-au dat seama că, spre deosebire de copiii mai mari sau adulți, bebelușii de până în 10 luni sunt capabili să distingă toate fonemele (sunetele) din toate limbile lumii. El ar putea învăța acum foarte ușor orice limbă. Însă, o dată cu prima aniversare, își pierd capacitatea de a distinge sunetele care nu fac parte din propria lor limbă și se „specializează în limba maternă.

 

11. își calculează reacțiile în funcție de ale tale
Înainte de a decide ce să facă când se confruntă cu o situație nouă, de cele mai multe ori copilul observă mai întâi reacția părinților. De ex., un băiat întâlnește pe stradă un câine și fiind în compania tatălui, mai întâi se va uita la acesta și apoi va decide dacă îi va fi frică sau va putea merge să-l mângâie.

 

12. își susține micile manii
În perioada de criză, din jurul vârstei de 2 ani, fostul „îngeraș se transformă într-un mic supărăcios și exigent. El are idei puternice despre cum ar trebui să se facă lucrurile și toate capriciile sale ar trebui respectate ca la carte, oricât de nesemnificative ți s-ar părea. Este o perioadă dificilă, dar esențială în dezvoltarea copilului, așa încât: ai răbdare!

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul