Calciul – de ce este important

Calciul este mineralul prezent in cea mai mare proportie in organism, fiind depozitat in procent de 99% in oase si dinti si 1% in muschi, sange, articulatii si celule nervoase.

Considerat de specialisti unul dintre mineralele esentiale pentru organism, calciul este indispensabil mai ales in copilarie, cand se dezvolta sistemul osos. In aceasta perioada, aproximativ 30% din minerale se depoziteaza la nivelul oaselor, urmand ca 45% din scheletul corpului sa se formeze pana la 18 ani.

Contrar opiniei populare, calciul nu este necesar doar pentru sistemul osos. El joaca un rol foarte important intr-o multime de functii ale corpului uman. De fapt, el este mineralul prezent in cea mai mare pondere in corpul nostru.

In proportie de 99%, calciul e depozitat in oase si dinti, iar restul de 1% se regaseste in  alte parti ale corpului, inclusiv in muschi, sange, articulatii si celule nervoase, unde are rolul de mesager pentru sistemul nervos central.

Pe parcursul vietii, sistemul osos este intr-o continua schimbare. Lipsa calciului in copilarie poate duce la rahitism, caz in care oasele se inmoaie, se deformeaza si se pot rupe cu usurinta. Organismul uman continua sa forme­­­ze masa osoasa pana la varsta de 30 de ani. Dupa aceasta varsta, lucrurile se petrec in sens invers, incepe asa-numitul proces de resorbtie, iar oasele pierd din densitate odata cu trecerea anilor. Formarea unui sistem osos puternic inca din copilarie este, asadar, un lucru esential.

Stim deja ca produsele lactate sunt bogate in calciu. In afara de acestea, recomandam mamicilor sa ia in considerare sardinele, smochinele si varza. Dupa lactate, acestea se afla in top 3 surse de calciu.

Variante de meniu

Iata cateva idei de retete delicioase cu care poti alcatui meniuri sanatoase, hranitoare si bogate in calciu: budinca cu branza, bruschete cu gorgonzola si miere, salata de vinete, supa-crema de fasole verde, supa de fasole, supa de broccoli cu bran­za, supa de ardei rosii cu busuioc, pui cu smantana, peste copt cu legume, somon cu rosii si usturoi, legume trase in unt, somon cu legume la gratar, tort de morcovi, coltunasi dulci cu branza, orez cu lapte sau shake de kiwi si banane.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie