S-a născut primul bebeluș cu trei părinți și este perfect sănătos

Premieră în lumea medicală. Primul bebeluș din lume conceput cu ADN prelevat de la trei persoane s-a născut în această primăvară și acum are cinci luni și este perfect sănătos.

Micuțul, care primul bebeluş din lume care s-a născut cu ajutorul acestei tehnici speciale, se numește Abrahim Hassan. Motivul pentru care specialiștii au recurs la această tehnică a fost acela că mama copilului are are genele care declanşează sindromul Leigh, o maladie fatală care afectează dezvoltarea sistemului nervos.

Deşi mama copilului, pe nume Shaban, este o femeie sănătoasă, sindromul Leigh purtat în gene se face vinovat de moartea primilor ei doi copii.

Ibtisam Shaban şi Mahmoud Hassan au încercat să îşi întemeieze o familie de aproape 20 de ani. La zece ani după ce s-au căsătorit, Shaban a rămas însărcinată, însă acea sarcină a fost prima dintr-o serie de patru avorturi spontane.

Primii doi copii au murit din cauza genelor mamei

În 2005, cuplul a asistat la venirea pe lume a primului lor copil, care a fost o fetiţă. Abia atunci au descoperit cauza probabilă a problemelor lor de fertilitate: o mutaţie genetică în mitocondriile lui Shaban. Fiica lor s-a născut cu sindromul Leigh, care afectează creierul, muşchii şi nervii bebeluşilor. Din păcate, a murit la vârsta de şase ani. Al doilea copil al cuplului a avut aceeaşi boală şi a murit la vârsta de 8 luni.

Shaban şi soţul ei, Mahmoud Hassan, au cerut ajutorul medicului John Zhang şi a echipei sale de la New Hope Fertility Center din New York.

Medicul a încercat o metodă revoluționară folosind aşa-zisa „tehnică a celor trei părinţi'. În teorie, există mai multe căi pentru a realiza acest lucru.

Metoda este aprobată în Marea Britanie și se numeşte „transfer pronuclear'. Ea implică fertilizarea atât a ovulului mamei cât şi a ovulului donatoarei cu sperma tatălui. Înainte ca ovulele fertilizate să înceapă să se dividă în embrioni incipienţi, fiecare nucleu este extras din celulă. Nucleul de la ovulul fertilizat al donatoarei este eliminat şi înlocuit cu nucleul din ovulul fertilizat al mamei.

Mexicul, singurul stat în care s-a aprobat procedura bebeluşilor cu trei părinţi

Problema a apărut însă în momentul în care părinții au realizat că asta ar implica distrugerea a doi embrioni, ceea ce contravine religiei musulmane. Așadar, medicul a îndepărtat nucleul dintr-unul dintre ovulele lui Shaban şi l-a inserat într-un ovul al donatoarei, al cărui nucleu fusese anterior extirpat. Ovulul astfel rezultat – cu ADN-ul nuclear al lui Shaban şi ADN-ul mitocondrial al donatoarei – a fost fertilizat cu sperma lui Hassan.

Acel embrion a fost implantat apoi în uterul lui Shaban, iar bebeluşul Abrahim s-a născut după nouă luni.

Dar pentru că niciuna dintre aceste metode nu a fost deocamdată aprobată în Statele Unite, profesorul Zhang şi echipa lui au fost nevoiţi să meargă în Mexic pentru a pune în practică „tehnica celor trei părinţi'. Profesorul american consideră că a făcut alegerea corectă.

„Să salvezi vieţi reprezintă un lucru etic pe care trebuie să îl faci', a spus el.

Deși tehnica de obţinere a „bebeluşilor cu trei părinţi' este una controversată și a fost interzisă din cauza riscurilor, Abrahim Hassan s-a născut pe 6 aprilie 2016. Bebeluşul este sănătos şi nu prezintă semne ale sindromului Leigh.

Sursă: newscientist.com
Foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere