Disciplină: Cum funcționează tehnica treptei

Poate ai mai auzit vorbindu-se despre tehnica treptei, pentru copiii obraznici. Tehnica treptei este o metodă recomandată de psihologi pentru a dezamorsa o situație conflictuală în care este implicat un copil obraznic – al tău.

Treapta nu este o treaptă reală, deși poate fi. Tehnica treptei funcționeză pe ideea de bază de a-l scoate pe copil din încăperea în care a făcut pozna, preț de câteva minute și de a-l lăsa să proceseze ce a făcut, pentru a-i învăța că existe consecințe pentru un comportament urât. Treapta poate fi un colț sau o cameră, o alta decât cea în care s-a petrecut fapta pentru care aplicați tehnica treptei, sau o treaptă reală, dacă locuiți în vreun duplex sau o casă cu etaj).

Atunci când trimiteți copilul în altă cameră, aveți grijă ca acea cameră să nu fie plină de atracții, astfel încât să i se pară o recompensă, nu o pedeapsă, faptul că e dus acolo. Pentru ca tehnica treptei să fie eficientă, nu este suficient doar să duceți copilul în altă cameră, ci trebuie să îl avertizați, pe o voce autoritară, că modul în care s-a comportat nu este acceptabil și că și data viitoare când se va mai comporta așa, dacă va alege să o facă, va fi dus 'pe treaptă'. Nu lăsați copilul mai mult de cinci minute în colțul de pedeapsă – o regulă spune că cel mic va sta câte un minut pentru fiecare an în plus. După ce stă pe 'treaptă' (nu mai mult de 5 minute), spuneți-i că vreți să vă ceară iertare. Trebuie să vă spună și pentru ce anume își cere scuze, ca să verificați astfel că a înțeles unde a greșit și nu repetă doar niste scuze pe care știe că vreți să le auziți. După ce vă cere iertare, lăudați-l pentru acest lucru. Apoi reveniți la tonul obișnuit.

Tehnica treptei nu trebuie aplicată foarte des, căci va deveni o obișnuință și își va pierde puterea. Dar ea poate fi o metodă eficientă de a disciplina un copil care se comportă urât. Vezi și alte metode de disciplină pentru bebeluși.

 

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau