Cum creste bebelusul luna de luna

Lunile cinci si sase
Copiii se nasc cu o prefe­rinta pentru dulce, dar acum deja poate aprecia gusturile si nu in­tamplator, pentru ca trea­ba cu diversificarea de­vine serioasa. Vei introduce alimentele treptat si doar sub indrumarea pediatrului, lasand intre fiecare fel nou introdus suficient timp pentru a observa eventuale reactii alergice.

Marele eveniment al acestei perioade: rostogoli­rile fata-spate si invers si pozitionarea in triunghi, cu bratul pe post de reazem. Este important sa nu lasi bebelusul niciun minut nesupravegheat – pe masa de infasat sau pe pat.

Incepe sa inteleaga anumite actiuni – a pune ceva inauntru, a scoate ceva etc. La sase luni, limbajul deja devine specific, in functie de limba pe care copilul a auzit-o; un bebelus american va vorbi' deja cu accent, la fel ca si unul neamt.

Cand te va vedea in celalalt capat al camerei, fata ii va inflori intr-un mare zambet. Citeste-i, canta-i cantecele, pupa-l si imbratiseaza-l de cate ori ai ocazia.

Lunile sapte si opt
Cea mai mare bucurie este sa vezi cum raspunde la numele lui atunci cand il strigi. Incepe sa inteleaga principiul cauza si efect, poate lega actiunile intre ele: stie ca, daca tii un obiect in mana si-i vei da drumul, va cadea (si, eventual, se va sparge).

Obiectele folosite de adulti devin cele mai interesante jucarii. Nu fiti dezamagiti daca voi ii cumparati catei care scot sunete si bebelusul va prefera sa se joace cu dopul unei sticle de apa, timp de 30 de minute, pe ceas.

Acum este perioada leganatului inainte-inapoi si a taratului in patru labe – unii bebelusi sar peste perioada asta cu totul, nu practica acest sport.

Este timpul sa trasati niste limite (daca ati fost mai permisivi la inceput), caci acum percepe semnificatia lui nu' – va ridica privirea spre tine cand vei rosti cuvantul si, eventual, va face acel ceva in continuare, sa vada daca interdictia se mentine.

Jocul de-a v-ati ascunselea este printre preferatele lui inca de lunile trecute, dar acum capata noi conotatii – acum el este cel care se ascunde si se descopera pentru a starni reactiile voastre. Incepe sa manifeste o preferinta pentru o jucarie anume sau o paturica, care ii confera senzatia de siguranta si familiaritate.

Creierul unui bebelus transmite informatia de 16 ori mai incet decat cel al unui adult – celulele de-abia incep sa secrete mielina, care ajuta la conexiuni rapide.

Lunile noua si zece
Simtul tactil este in plina dezvoltare. Bebelusul este interesat sa pipaie tot felul de obiecte si de texturi. Arata-i chiar tu di­ferite o­biec­te, incercand sa-i explici diferenta, nu va invata cuvintele ca atare – lemn, hartie, ceramica etc. -, dar va percepe texturile di­fe­rite.

Anxietatea de sepa­rare apare in aceasta perioada – prega­tes­te-te ca cel mic sa se agate efectiv de ti­ne cand vrei sa te in­de­partezi de el si sa plan­­ga disperat. Poti preveni acest lucru incercand sa-l obis­nu­iesti din timp si cu alte fete. La capitolul comunicare, noi progrese: apar consoanele p si f in meniu'.

Alte schimbari: isi recu­noaste deja ima­ginea din/in oglinda si e foarte incantat. Sustinut, face croaziere prin casa – este momentul sa mutati toate lucrurile mai sus cu un etaj'. Ne jucam alt­fel de-a v-ati ascunselea – se va amuza foarte tare daca dispari din campul lui vizual si apari in alta parte decat se asteapta. La masa, va vrea sa pape singur.

Ne pregatim de prima aniversare
Accentul se pune acum pe mirosuri – se stramba cand miroase o lamaie, ii plac mirosurile de flori si zam­beste sau se incrunta cand porti' un anumit parfum.

Intelege anumite simboluri/gesturi – stie ca daca arata cu degetul este echivalent cu a spune in cuvinte – da-mi acel lucru' (depinde de voi sa verbalizati do­rinta lui adaugand si un multu­mesc'), acum stie cine este mama, cine este tata, cine este buni, va face deliciul tuturor musa­firilor cand la plecare va face pa-pa' cu manuta si, eventual, va da generos un pupic.

Este fascinat de melo­dii – are si abilitatea de a manevra oarecum un instrument si de a produce el melodii – si cam din aceasta perioada provin toate in­registrarile video haioase trimise de parinti pe la diferite emisiuni tv. La masa, s-ar putea sa faci cunostinta cu refuzurile – nu dispera!
 

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltare