Religie si traditii: ce ii spui si cand?

De ce ii spun asa?
Pentru ca altfel va alege sa creada ca aceasta sarbatoare este numai o petrecere, o masa mare si bogata, cu ocazia careia facem cumparaturi nenumarate, ca, in plus, acum nu facem decat sa impodobim un brad si cam atat.

Copiii de la oras nu au parte de intelegerea si participarea la adevarata semnificatie a sarbatorilor de iarna, de ritualurile crestine de la tara, care vin ca un raspuns, inainte ca intrebarea sa fie pusa.

Pomul de Craciun- semnificatii
Pomul de Craciun este simbolul puterii vietii care invinge moartea, al renasterii – radacinile traditiei datand (se crede) din timpul Saturnaliilor romane, cand se impodobea casa, la moartea' vechiului an si nasterea' Noului An, cu ramuri de dafin si diferite conifere.

La sarbatoarea Nasterii Domnului, se puneau in biserici pomi impodobiti cu mere – ca simbol al pacatului ancestral stramosesc, de care omenirea a fost mantuita prin nasterea si jertfa lui Iisus.

Pana in secolul al XIX-lea in nordul Germaniei, pomii de Craciun erau impodobiti cu figurine din lemn, reprezentandu-i pe Adam si Eva.

Cine este Mos Craciun cu adevarat?
Exista o legenda romaneasca despre acel Craciun care era prezentat ca un om rau, care isi chinuia sotia si fetele si care, prin minunile facute de Maica Domnului in zilele cat a stat pe langa gospodaria lui, a inceput sa creada in Dumnezeu si a devenit bun.

Mie, personal, nu imi place aceasta legenda, care nu se apropie nicicum de logica altor semnificatii si origini atasate acestui personaj.

Dupa alte povesti, figura lui Mos Craciun (Santa Claus) este cladita' pe Sfantul Nicolae, patronul copiilor. La 30 de ani, acesta a devenit Episcop de Mira, un oras-port la Marea Mediterana (Turcia de astazi).

Sfantul Nicolae se tragea dintr-o familie bogata si a devenit cunoscut pentru ajutoarele pe care le impartea celor saraci.

El purta roba de episcop (rosu si alb), mergea calare pe un magar si facea daruri copiilor. Cel ce oferea daruri, de-a lungul timpului, a luat alte nume: in Germania, a devenit Der Weinachtsmann (Craciunul'), Père Noël in Franta, Santa Claus in Marea Britanie si in coloniile ei.

Danezii, ca si romanii si francezii, au pastrat pana azi obiceiul zilei Sfantului Nicolae, 6 Decembrie. Copiii danezi ii spun Sfantului Nicolae – Sinter Klaas. Danezii, condusi de Peter Stuyvesant, au fondat New York-ul – numit initial New Amsterdam. Cu ei au adus si sarbatorirea lui Sinterklaas – Santa Claus in pronuntie americana.

Sarbatorile de iarna
Lungul ciclu al sarbatorilor de iarna incepe la Sfantul Nicolae (SanNicoara), pe 6 decembrie, si se termina la Sfantul Ioan, pe 7 ianuarie.

Aceasta perioada este incarcata de obiceiuri si traditii. Ele reflecta inca sarbatori ale vechii religii solare, peste care s-au suprapus elemente de cult roman si care au fost imbracate in haina crestinismului.

In trecut, strabunii nostri sarbatoreau, petreceau cu precadere la solstitii si la echinoctii, intrucat religia lor era de natura solara. Profita de fiecare sarbatoare religioasa in parte pentru a-i explica si alte lucruri.

De exemplu, de Sf. Ioan poti sa-i povestesti despre semnificatiia botezului. Spune-i cum a fost el botezat, daca i-ai ales un nume de sfant, spune-i povestea respectivului sfant, avand grija sa nu-l infricosezi cu detalii legate de casnele la care a fost supus (martiriu).

Nu conteaza daca stii sau nu care este adevarul despre Mosul, important este ce simti in legatura cu asta, iar cand spui copilului tau ce crezi tu, mentioneaza ca e numai parerea ta, el este liber sa creada ce vrea.

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Educatie