Alimente minune (V)


Rata de crestere a juniorului se reduce cand se apropie de prima sa aniversare. Daca in primul sau an si-a triplat greutatea, in al doilea va lua doar intre 1,5 kg si 3,5 kg. Pentru ca mananca mai pu­­­­­­­­tin, e important ca fiecare inghi­­­­ti­­­­tura sa conteze din punct de vedere nutritional. Nu il obli­­­ga nicio­data sa manance, deoarece poti da nastere unor probleme cu mancatul pe care nu le va rezolva nicicand de-a lungul vietii.

Juniorul tau mananca, in continuare, cantitati mici de hrana in mod frecvent pe tot parcursul zilei – probabil 3 mese mici si cel putin 2 gustari pe zi. Aperitivele-minune continua sa fie o parte majora a dietei juniorului si vor ramane astfel pana cand copilul implineste 4-5 ani. Chiar daca un copil de 2 ani mananca in medie de 5 ori pe zi (3 mese, 2 gustari), unii copii nu mananca mai mult de 3 mese pe zi, in vreme ce altii se hranesc chiar de 14 ori pe zi! (Cand te bate gandul ca tot ceea ce faci este sa iti hranesti juniorul si sa strangi dupa el, gandeste-te la parintii acestor copii!).

720 ml de lapte pe zi

Oasele lui vor deveni mai lungi si mai dense pe masura ce acumuleaza calciu si fosfor. Datorita acestei mineralizari a oaselor, este important sa te asiguri ca juniorul are parte de un regim alimentar cu o concentratie suficienta de minerale. In fiecare zi, trebuie sa consume in continuare 720 ml sau 3 cani de lapte, de iaurt sau de alte alimente bogate in calciu si proteine, chiar daca unii ex­­­­perti sustin ca doua cani pe zi sunt suficiente.

Prea mult lapte nu este bun daca inlocuieste alte alimente nutritive, mai ales cele bogate in fier. Fierul continua sa fie o substanta hranitoare importanta pe tot parcursul junioratului, iar laptele nu este o sursa buna de fier. Anemia feripriva se refera la anemia deficientei de fier care apare atunci cand regimul alimentar al unui copil contine o concentratie insuficienta de fier, deoarece laptele inlocuieste alimentele bogate in fier.

Dieta juniorului trebuie sa fie echilibrata si sa fie alcatuita din alimente apartinand tuturor grupelor de alimente, nu doar din grupul lactatelor, pentru a furniza diversele substante hranitoare de care are nevoie organismul sau.

Deficienta de fier este obisnuita la juniori, deoarece acestia nu mai consuma, de obicei, formula si cerealele fortificate cu fier dupa ce implinesc un an. Suplimentarea fierului trebuie continuata pana cand bebelusul a im­­­plinit cel putin 18 luni. Intreaba pediatrul cat timp sa continui suplimentarea fierului.

Dimensiunea portiilor pentru juniori

O regula generala importanta este sa faci ca dimensiunea unei portii a juniorului sa fie egala cu 1-2 linguri de hrana pentru fiecare an de viata. 

Astfel, un copil de doi ani trebuie sa primeasca portii de 2-4 linguri, un copil de trei ani trebuie sa primeasca o portie de 3-6 linguri, un copil de 1 an si jumatate trebuie sa primeasca o portie de 1 1⁄2-3 linguri etc.
Daca nu poti masura o anumita portie cu linguri, ofera juniorului o portie care sa corespunda cantitativ unui sfert sau unei juma­­tati din portia unui adult. Portia de piure pentru juniori trebuie sa constea in 3⁄4-o cana.

Sursa: cartea Alimentatia copilului, Editura Litera 2010, www.litera.ro. Foto: SHUTTERSTOCK
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie