Cand si cum vorbim despre sex cu copilul?

Care sunt adevaratele riscuri
Poate va imaginati ca principalul risc este inceperea prea devreme a vietii sexuale, ori o sarcina nedorita, ori bolile cu transmitere sexuala, ori cresterea riscului de cancer genital.

Nu, nu se termina aici lista. Adolescentii si preadolescentii activi sexual au un risc foarte mare de depresie si suicid. Si experientele sexuale precoce se asociaza si cu alte comportamente de risc, cum ar fi consumul de alcool si droguri.

Asa ca, dragi parinti care subestimati impactul pe termen lung al inceperii precoce a vietii sexuale, asumati-va si consecintele lejeritatii voastre educationale. Si, sub nicio forma, nu spuneti „ei, da, mie nu mi se poate intampla asta”, deoarece stiti foarte bine ca nu este asa.

Sincer, nu stiu daca este corect sa va asumati voi riscurile pe care le va simti copilul pe pielea lui… Pana acum, nu am cunoscut o persoana care sa isi fi inceput viata sexuala inainte de 16 ani si sa nu-si fi dorit sa mai fi avut rabdare.

O papusa Barbie moderna…
” Visul meu este sa fiu ca Barbie, ca papusa mea care e cantareata. Si eu stiu sa cant, iar mami mi-a luat hainute ca ale ei.”

Nici nu mai conteaza ca ale cui (ca ale mamei sau ca ale papusii Barbie), pentru ca amandoua – si mami, si papusa – sunt sexi imbracate (si dezbracate). Iar fetita de 4 ani isi doreste acelasi lucru.

E caraghioasa si dulce cu ochelarii de soare si topul argintiu, pantalonasii argintii mulati pe fundulet, margele, bratari, inele, unghii vopsite si ruj pe buze. Numai ca nu mai e asa de simpatica atunci cand se misca precum dansatoarele la bara.

Parca te dor ochii si iti vine sa te uiti cu repros la mama ei cea sexi, si sa te intrebi ce vrea aceasta mama sa faca din fiica ei. Oare cat va mai trece pana ce pustoaica asta va fi la stirile de la ora 5, abuzata de vreun netrebnic?

De ce le furam inocenta fetitelor noastre? Din dorinta de a avea niste papusi Barbie vii? Nu cumva e vorba de niste mamici care nu au trecut mental de varsta adolescentei? Intreb si eu, nu dau cu parul…

Fratele mai mare, un real pericol
„Fratele meu mai mare umbla cu fetele. La 17 ani cica are voie. Si stiu eu ca face si sex. Am vazut pe gaura cheii. Mami si tati nu stiu asta.”

Fratii mai mici ai liceenilor au acces la niste informatii care i-ar putea impietri de uimire pe parintii lor. Nu putem generaliza, ar fi nedrept, dar… se intampla. Major sau inca minor, fratele mai mare are alte preocupari, si e mereu dornic sa povesteasca amanunte legate de viata lui amoroasa oricui e dispus sa asculte.

Iar mezinul va fi mereu dispus sa asculte si sa priveasca. Chiar daca, de cele mai multe ori, neoficial (tragand cu urechea sau cu ochiul). Tot ce afla, insa, va fi larg popularizat la scoala, printre colegi. Si ca sa fie si mai palpitant, nu mai spune ca „fratele meu a facut asta si asta”, ci „eu am facut…”, si in cazul in care nu e crezut, vine cu detalii – din filme, din revistele fratelui…

Hormonii au inceput sa functioneze
„Fetita mea are 9 ani si i-a venit deja menstruatia. Ma gandesc sa vorbesc deja cu ea despre sex, sarcina si altele. E prea devreme?”

Fetita are pubertate precoce si venirea menstruatiei arata ca hormonii sexuali au inceput deja sa „functioneze”. Deci, si anumite atribute secundare au aparut sau vor aparea – parul de la subrat si cel pubian, sanii incep sa creasca etc.

Asa ca, despre aceste lucruri ar trebui vorbit mai intai – despre cum se manifesta menstruatia si ce substrat biologic si fiziologic are (structura aparatului genital feminin si functionarea lui), despre igiena etc. Acum ar trebui vorbit nu despre sex propriu-zis, ci despre ce se intampla cu corpul ei.

Dar mai intai, poate nu ar fi rau sa o intrebati pe ea ce stie deja despre toate acestea si sa completati/corectati informatiile. La 9 ani vorbim despre sex numai daca intreaba copilul. Oricum, ne declaram disponibilitatea de a vorbi deschis despre aceste lucruri ori de cate ori copilul doreste.

Sa mentinem normalitatea

  • Monitorizam permanent ce citeste copilul in reviste, ce vede sau aude la tv, radio, calculator. üDiscutam cat mai des cu el (cu copilul) si povestim impreuna ce a facut la gradinita, la scoala, la joaca, in parc etc.
     
  • Corectam orice informatie ni se pare incorecta sau aberanta despre sex si sexualitate, din cele pe care copilul le-a auzit deja.
     
  • Nu vom incerca (prin haine sau preocupari) sa il sexualizam inainte de vreme, copilul trebuie sa isi traiasca copilaria.

 Text: Cristiana Haica; Foto: Shutterstock.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Comportament