Cum ii influentezi comportamentul

Daca cel mic face lucruri care sunt periculoase pentru el sau pentru ceilalti, este datoria ta, ca parinte, de a opri impulsurile, intentiile acestuia, chiar daca ii creezi o stare de frustrare. Asta nu inseamna, desigur, sa lasi copilul in aceasta stare.

Daca nu faci decat sa spui copilului ca nu are voie sa faca acel lucru pe care tocmai l-ai sesizat ca peri­culos, nu vei face decat sa ii declansezi contextul sa faca o criza de nervi. Poate sa inceapa sa planga, sa se zvarcoleasca, sa loveasca cu mainile si picioa­rele.

Nu renunta, ci explica-i, pe scurt, de ce nu il lasi sa faca acel lucru, si apoi foloseste una dintre modalitatile de mai sus pentru a-l determina sa faca lucruri care ii plac si care sunt si sigu­re in acelasi timp.

Laudati amandoi copilul ori de cate ori face ceva bine sau cand incearca sa faca ceva bun, dar fiti foarte exacti in lauda – nu doar „bravo, ce frumos, ce bine, ci „bravo, te joci foarte frumos, mananci foarte corect etc.

Comentariile parintelui despre comportamentul copilului reprezinta consolidarea comportamentului – daca intaresti prin amuzament un comportament negativ, asteapta-te ca cel mic sa il repete. In acest sens, comportamentele negative precum plansul isteric, tipetele trebuie ignorate pentru ca scopul lor este atragerea atentiei…

Ce trebuie sa facem

  1. Asculta, pentru a intelege
    Opreste-te din ceea ce faci si gandeste-te la ce spune copilul tau. Pentru asta, in situatiile dificile, coboara la nivelul copilului si uita-te in ochii lui, spune-i ca il asculti si incerci sa intelegi ce vrea – cel mic va intelege si el ca iti pasa de ceea ce vrea si de el, si crizele de tantrum se vor diminua in intensitate si frecventa.
     
  2. Respecta
    Indiferent despre ce este vorba, invata-l pe copil respectul respectandu-l pe el. Cand interactionezi cu ceilalti, cuvintele si actiunile tale sunt extrem de importante, ca model pentru copil. Trateaza copilul asa cum vrei ca el si ceilalti sa te trateze pe tine.
     
  3. Fii parintele perfect
    Stabileste ce inseamna pentru tine sa fii un parinte perfect, imaginea­za-ti ca deja esti asa si comporta-te ca atare – fii relaxat, increzator si deschis fata de copilul tau.
     
  4. Joaca-te
    Cand ne jucam cu copiii, venim la nivelul lor si, prin ceea ce facem noi, ii ajutam sa isi inteleaga si sa isi exprime sentimentele intr-un mod sigur (prin joc de rol, il putem face pe copil sa inteleaga si efectele unora din comportamentele indezirabile, ce simt ceilalti cand cineva se comporta gresit).

Ce nu ar trebui sa faci, ca parinte

  • Nu vorbiti in acelasi timp – doi sau mai multi adulti care cer copilului ceva in acelasi timp vor deruta copilul; el nu va mai sti ce sa faca, pe cine sa asculte, de aceea, nu va mai face nimic si, in timp, nici nu va mai asculta ce ii cereti.
  • Nu spuneti ce sa faca – ci dati copilului alternative, ceea ce ii da sentimentul de control asupra deciziei de a face; veti fi surprinsi cat de cooperant devine.
  • Nu pedepsi copilul inainte de a discuta ce a fost gresit in comportamentul lui si a-i spune ce ar fi fost bine sa faca.
  • Nu te contrazice – fii consecvent in ceea ce spui si, mai ales, in ceea ce faci. Daca tot faci reguli, respecta-le de fiecare data, fiindca o regula care se aplica numai uneori genereaza confuzie.
  • Nu spune „nu – gene­reaza proteste! Spune „da („da, iti iau jucarie cand o sa am bani, „da, iti cumpar inghetata dupa ce mananci de pranz), si tine-te de cuvant intotdeauna!

Text: Cristiana Haica; Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 1 - 2 ani