10 „inconveniente” ale sarcinii

6. Parul si unghiile
Datorita schimbarilor hormonale, parul va creste mai repede in timpul sarcinii si va cadea mai putin, uneori isi va schimba chiar si culoarea. Insa aceste schimbari nu sunt permanente, dupa nastere sau dupa oprirea alaptarii, parul incepand sa cada.

Vei descoperi ca incepe sa-ti creasca par si in unele locuri nedorite, cum ar fi pe fata, in jurul buricului sau in jurul mameloanelor.
Unghiile vor suferi si ele modificari, fie vor creste mai repede si vor deveni mai puternice, fie vor fi mai sensibile, rupandu-se mai repede. Ca si schimbarile parului, nici acestea nu vor fi permanente.

7. Marimea pantofilor
Te consolezi cu gandul ca desi nu mai incapi in hainele tale de dinainte de sarcina, inca mai poti purta pantofii?
Nu te bucura prea tare, pentru ca nu e total adevarat. In timpul sarcinii, datorita volumului ridicat de lichide din organism, picioarele se vor umfla si e posibil sa trebuiasca sa porti incaltaminte cu un numar mai mare.

8. Mobilitatea articulatiilor
In timpul sarcinii organismul tau produce un hormon numit relaxina, care are rolul de a pregati zona pubiana si cervixul pentru nastere. Acest hormon va duce la scaderea mobilitatii articulatiilor, scazand stabilitatea si facandu-te mai predispusa la accidente.

Iti vor fi afectate in special pelvisul, genunchii si spatele.
Atunci cand ridici obiecte asigura-te ca acestea nu sunt pera grele si evita miscarile si ridicarile prea bruste.

9. Varice, hemoroizi, constipatie
Varicele apar in general in zona pelvisului si pe picioare si se datoreaza volumului mare de sange din organism, ceea ce duce la dilatarea vaselor sangvine.
Acestea adesea dispar dupa sarcina.

Pentru a a evita aparitia lor, incerca sa:
– nu stai prea mult timp in picioare
– porti haine si pantofi lejeri
– stai desculta cat mai mult timp posibil
– mergi la masaj, pentru a ajuta sangele sa circule.

Hemoroizii reprezinta vene varicoase in canalul anal. Datorita fluxului sangvin ridicat, uterul pune o presiune mai mare asupra pelvisului, venele canalului anal marindu-se si formand hemoroizi. Acestia pot fi extrem de durerosi si se manifesta prin sangerari, mancarimi.

Constipatia este un alt inconvenient' in perioada sarcinii si se datoreaza faptului ca hormonii incetinesc ritmul in care mancarea trece prin tractul digestiv. De asemenea, uterul va presa asupra intestinului gros, facand dificil tranzitul intestinal. Costipatia poate duce la aparitia hemoroizilor.
Acestea doua pot fi prevenite daca:
– mananci alimente bogate in fibre,
– bei multe lichide
– faci zilnic exercitii

10. Surprizele' nasterii
Ai trecut cu bine de sarcina si toate schimbarile ce vin o data cu ea, iar acum a venit clipa cea mare: nasterea.
Aceasta zi este punctul culminant al intregii sarcini.

De obicei, inainte de a incepe contractiile se rupe apa. Insa in realitate numai la una din 10 femei se intampla acest lucru, de multe ori medicul fiind cel care este nevoit sa rupa sacul de lichid amniotic.
La cata apa sa te astepti? Pentru o sarcina dusa la termen, in general intre 500 si 1400 de ml. Unele femei pot simti o senzatie intensa de urinare in momentul in care se rupe apa. Altele pot simti numai un mic gadilat', deoarece capul bebelusului poate actiona ca un dop' care inpiedica lichidul sa curga.

Lichidul amniotic va curge si dupa ce se rupa apa, pana in momentul nasterii, insa cu o intensitate mai mica.
Pe langa copil, lichid amniotic si placenta, s-ar putea sa mai curga si altceva in timpul nasterii. Unele femei au senzatii de voma, altele au diaree sau gaze, inainte sau in timpul nasterii. In timpul nasterii iti pierzi, de asemenea, controlul asupra vezicii urinare.
Dar toate eforturile merita si vor fi date uitarii in momentul in care iti tii micutul in brate pentru prima data.

Text: Dana Puscoci, Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii